Публикация

Д-р Иван Колчаков: България плати най-голямата цена в Европа спрямо населението си по време на ковид пандемията

Д-р Иван Колчаков: България плати най-голямата цена в Европа спрямо населението си по време на ковид пандемията

Традиционно България има дефицит на финансиране в здравеопазването, тъй като се отделят под 5 процента от БВП за здравеопазване - в Европа те са около 10%. Факт е, че по време на ковид пандемията бяха отделени значителни средства за финансиране на здравните заведения и за заплащането на екипите. Това каза в "Денят започва" д-р Иван Колчаков, член на ръководството на УМБАЛ "Софиямед" и анестезиолог.

 

Той акцентира, че е трудно да се изчислят финансовите загуби от ковид. Допълни, че най-големите загуби са на човешки животи. Миналата година България е намаляла с 80 000 души - двойно повече от обичайното. Подчерта, че ковид пандемията беше голяма човешка трагедия в цял свят. България обаче плати най-голямата цена в Европа спрямо населението си.

 

По време на пандемията всички недостатъци в системата се обостриха и въпреки правителствените мерки, нашият резултат е трагичен.

 

"Нашата здравна система има позитивно голям потенциал за развитие - има много неща, които не сме реализирали още", коментира д-р Колчаков.

 

Отбеляза приноса на частните болници в борбата с пандемията.

 

Д-р Колчаков призна, че в момента има повишаване на броя на пациентите, които се завръщат в болничните заведения, за да им бъдат извършени операции, които са отлагали по време на ковид. "Имаме компенсаторна вълна на всички, които не са били ковид болни и в момента запълват дейността на нашите заведения". Той допълни, че тези отлагания са довели до допълнително влошаване на здравето на българите.

Коментари