Публикация

Спират операциите за смяна на стави във Варна

Плановият прием на пациенти за поставяне на изкуствени стави в многопрофилната болница „Света Анна” във Варна е спрян поради изчерпване на лимита, отпуснат от здравната каса. Операциите няма да се правят поне до края на тази година.


Това съобщи председателят на здравната комисия към Общинския съвет д-р Ивайло Митковски, който работи в Клиниката по ортопедия и травматология в болницата.

„Списъкът на чакащите пациенти за изкуствена става е пълен чак до март”, допълни лекарят. Той посочи, че това е аномалия в здравната система, тъй като не е ясно кой и как определя лимитите. „В някои случаи касата е напълно автономна, а в други е много зависима от най-различни институции”, посочи д-р Митковски.

Лимитите, налагани от Националната здравноосигурителна каса, бяха дискутирани по повод обсъждането на отчетите за 9-месечието на общинските ДКЦ-та. Управителите им се оплакаха, че през тази година заради ограниченията доходите им от здравната каса са намалели с около 30%. Това е сериозен проблем за пациентите, тъй като се налага да чакат следващия месец, или пък при остри състояния, когато тестовете са наложителни, да си плащат от джоба, въпреки че са здравноосигурени.

Коментари