Публикация

Спират операциите за смяна на стави във Варна

Плановият прием на пациенти за поставяне на изкуствени стави в многопрофилната болница „Света Анна” във Варна е спрян поради изчерпване на лимита, отпуснат от здравната каса. Операциите няма да се правят поне до края на тази година.


Това съобщи председателят на здравната комисия към Общинския съвет д-р Ивайло Митковски, който работи в Клиниката по ортопедия и травматология в болницата.

„Списъкът на чакащите пациенти за изкуствена става е пълен чак до март”, допълни лекарят. Той посочи, че това е аномалия в здравната система, тъй като не е ясно кой и как определя лимитите. „В някои случаи касата е напълно автономна, а в други е много зависима от най-различни институции”, посочи д-р Митковски.

Лимитите, налагани от Националната здравноосигурителна каса, бяха дискутирани по повод обсъждането на отчетите за 9-месечието на общинските ДКЦ-та. Управителите им се оплакаха, че през тази година заради ограниченията доходите им от здравната каса са намалели с около 30%. Това е сериозен проблем за пациентите, тъй като се налага да чакат следващия месец, или пък при остри състояния, когато тестовете са наложителни, да си плащат от джоба, въпреки че са здравноосигурени.

" }-->

Коментари