Публикация

Д-р Брънзалов: Ползите от електронното здравеопазване тепърва ще се усещат

Д-р Брънзалов: Ползите от електронното здравеопазване тепърва ще се усещат

След старта на електронните направления лекари споделят, че новата системата вместо да улесни, усложнява и забавя процеса. Грешка в една от програмите препращала всички пациенти на гинеколог, независимо какво ги боли.

 

Системата за електронни направления изпрати мъж на преглед при гинеколог

 

В ефира на „Здравей, България” общопрактикуващият лекар д-р Николай Брънзалов заяви, че е убеден, че ползите от електронното здравеопазване тепърва ще се усещат.

 

„Относно грешката с гинеколога - става въпрос за изолиран случай. Никога не сме се заблуждавали, че в началото няма да има проблеми. Има доста неща, които фирмите доставчици на медицински софтуер ще трябва да завършат. Надявам се проблемите да бъдат все по-малко” каза лекарят.

Според него на този етап едва ли пациентите ще разберат какво се цели с електронното здравеопазване, защото не е изцяло завършено.

„Трябва да се включи системата на болниците, за да може здравното досие да бъде напълно окомплектовано. При това положение, след като трябва да отидете да ви прегледа лекар, той ще може да влезе в досието, ако му дадете разрешение, и да види всичко за вашето лечение до момента”, поясни доктор Брънзалов.

Той допълни, че до момента проблеми е имало само с една фирма доставчик на медицински софтуер. „За съжаление, тя владее около 60% от пазара. БЛС е затрупан от сигнали на колеги”, обясни медикът.

Коментари