Публикация

Наредба на МЗ: Преболедували наскоро от COVID-19 не подлежат на задължителна изолация

Наредба на МЗ: Преболедували наскоро от COVID-19 не подлежат на задължителна изолация

Наредба № Н-2 от 26 май 2022 г. за условията и реда за провеждане на диагностика, профилактика и контрол на COVID-19 на министъра на здравеопазването е публикувана в Държавен вестник (бр. 40). 

 

Наредбата бе качена на сайта на здравното ведомство за обществено обсъждане до 21 май. 

Задължителната изолация остава в сила

Според  нея преболедувалите контактни не подлежат на карантина, ако са прекарали Ковид в рамките на 3 месеца от последния си контакт с болен. Задължителната изолация за всички болни и заразени остава в сила, а срокът се определя с наредба на здравиня министър. Ако пациент е настанен за лечение от коронавирус в болница, но има подобрение в състоянието му, той може дая бъде изписан, но остава в изолация в домашни условия.

Кой се определя за близък контактен

Документът дава и определение на близък контактен: това е всяко лице, осъществило контакт в рамките на 48 часа преди и до 10 дни след появата на симптомите при заболелия. Ако потвърденият случай е асимптоматичен, като контактно се определя всяко лице, осъществило контакт със случая в рамките на 48 часа преди и до 10 дни от датата на вземане на пробата, довела до лабораторното потвърждаване

 

Още информация в прикачените файлове. 

Прикачени файлове

prilovenie3-chl12al2i3.pdf
naredban-2-26-05-2022-covid-19.pdf

Коментари