Публикация

Здравният министър иска обяснения за проблема с е-направленията

Здравният министър иска обяснения за проблема с е-направленията

Недопустимо е заради една фирма потърпевши да са граждани и лекари, изтъква в официална позиция проф. Асена Сербезова*


От 1 юни, вече трети ден, е в ход издаването на електронните направления. Трети ден български граждани не могат да получат необходимите им направления за прегледи и изследвания. Недопустимо е заради една фирма, доставчик на софтуер, която е неглижирала процеса по въвеждането на този вид електронна здравна услуга, потърпевши да са граждани и лекари. Две години доставчиците на софтуер са обучавани, за да са готови на 1 юни 2022 г. да стартират модулите за електронно направление. Въпреки това „неразбрали“ не липсват – може би защото очакванията им са били Министерството на здравеопазването да отложи старта на е-направление, което се е случвало нееднократно през годините – особено по отношение на електронното здравеопазване.


За мен като министър на здравеопазването фактът, че

законодателят не е предвидил никакъв механизъм за санкции спрямо тези, които саботират процеса на електронизация

е неприемлив. Не може за толкова ключов елемент в нашата здравна система, какъвто са направленията за прегледи или изследвания, да се разчита единствено на добрата воля на частни субекти. Затова ще настоявам и ще намерим тези законови механизми, които да санкционират подобна безотговорност. Ще подкрепя всички съсловни организации и граждани, които ще потърсят правата си по съдебен път заради ограничения им през последните два дни достъп до здравеопазване – по причина „неразбрали“ частни субекти.

 

Хаос с електронните направления - какво затруднява личните лекари?

 

Най-късно в понеделник, 6 юни, очаквам от разработилите медицинския софтуер, който и към момента дава редица грешки при издаването на електронни направления, отговори за създалата се ситуация. На всички други, които подходиха отговорно, благодаря!


*Позицията на проф. Сербезова е публикувана без редакторска намеса

 

Коментари