Публикация

Служители в спешното в Самоков напускат заради агресията срещу тях

Служители в спешното в Самоков напускат заради агресията срещу тях

От сутринта в спешното отделение в Самоков има подадени три молби за напускане. Две фелдшерки и една медицинска сестра искат да си тръгнат заради физическата саморазправа от събота срещу техни колеги, както заради непрекъсната вербална агресия - условия, в които се работи напоследък, това каза в "Денят започва" д-р Ивалина Трендафилова - началник на ФСМП-Самоков.

 

„Колегите два дни са в неимоверен стрес. Жалкото е, че губим изключително ценни кадри. Фелдшерките са с 43 години стаж, протекъл само и единствено в спешна помощ. Това са хора отдадени на спешната медицина. Медицинската сестра също е с голям стаж в спешна помощ и реанимация", каза д-р Трендафилова.

 

Най-пострадалият при агресията лекар е в отпуск по болест, каза още тя.

 

Д-р Ивалина Трендафилова призова в спешните центрове да има паник бутони, охрана и да има бързо производство за осъждане на виновните, а не да се пускат след 24 часа.

В събота, 4 юни петима мъже нахлуха в Спешния център в Самоков и нападнаха дежурните медици. Те са ударили лекар и са посегнали на други хора от персонала. До инцидента се е стигнало, след като докаран в тежко състояние 53-годишен мъж е починал.

 

За инцидента са задържани двама души, които са признали вината си и са поискали споразумение. Ще им бъде повдигнато обвинение за нанасяне на лека телесна повреда на длъжностно лице по време на изпълнение на служебните му задължения. Законът предвижда наказание до три години затвор..

 

По случая са образувани и две досъдебни производства. Едното е за действията на роднините на починалия мъж, които са нападнали медиците в центъра. Другото е за лекарска грешка във връзка със смъртта на 53-годишния мъж.

Коментари