Публикация

Драстично увеличение на отитите при децата

Драстично увеличение на отитите при децата

Зачестяват случаите на антибиотична резистентност при тези заболявания


През последните няколко седмици има драстично увеличаване на заболеваемостта от остро гнойно възпаление на средното ухо при децата, което е необичайно за това време на годината. Някои от малчуганите се лекуват амбулаторно, но има и доста дечица, за които се налага да бъдат приети в болница.


За това алармира д-р Иглика Станчева от Детското УНГ отделение на УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ”. Тя уточнява, че в момента всички места в него са запълнени.
Според д-р Станчева две са основните причини:

  • Цялостното отпадане на противоепидемични мерки, което е нормално да доведе до повишаване на възпалителните заболявания на горните дихателни пътища – ринити, фарингити, тонзилити, ларингити.
  • Продължителната употреба на една и съща защитна маска и неправилното ѝ съхранение, което води до развитие на патогенни бактерии.

„Децата се върнаха към нормалния си ритъм на обучение – посещават детски ясли, градини, училища. В един затворен детски колектив вероятността за заразяване е по-голяма”, коментира специалистът.

Тя обръща внимание и върху друга, много по-тревожна тенденция:

зачестяват случаите, в които детските отити се оказват резистентни на традиционната антибиотична терапия

„В момента в отделението имаме няколко такива дечица. Това, разбира се, се е случвало и преди, но много рядко, докато сега е почти ежедневие”, уточнява д-р Станчева.


УНГ специалистът съветва родителите, ако забележат, че детето има хрема, която не преминава, болка в ушите, повишена температура (не е задължителна), да потърсят лекарска помощ. По-мъничките, които все още трудно могат да кажат какво ги боли, стават неспокойни, раздразнителни, отказват да се хранят, по време на сън се събуждат с плач, забиват главичка във възглавницата, пипат или дърпат ушичките, понякога е възможно да имат и повръщане.

Усложненията от отитите

макар и не много чести, могат да доведат до сериозни проблеми, сред които и необходимост от пробиване на тъпанчето, както и хирургична намеса, предупреждават лекарите в УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ”.

Коментари