Публикация

Намаляват палиативните грижи за онкоболните в България

Намаляват палиативните грижи за онкоболните в България

Въпреки намаляващото население в страната, броят на новите болнични структури се увеличава избирателно и в сферата на онкологията. Това показват наблюденията на „Индекс на болниците" за 2021 г., които бяха представени на пресконференция днес. Според данните има увеличаване на структурите за химиотерапия и лъчетерапия, а в същото време все по-малко са тези, които предлагат палиативни грижи.

 

Осигуряването на палиативни грижи с обществено финансиране става все по-оскъдно в страната. През миналата година здравната каса е платила за палиативни грижи на 1657 души в 16 лечебни заведения. От тях и активна форма на лечение на онкологични заболявания предоставят 11, като през тях са преминали 1450 души. Най-много – 357, са били обгрижени в КОЦ-Враца и в „Св. Марина" във Варна – 272. За сравнение през предходната 2020 г. палиативни грижи, финансирани от здравната каса, са получили 1789 души в 17 лечебни заведения. От тези болници 13 са осъществявали и активна форма на онкологично лечение, а пациентите в тях са били 1589.

 

Общо 42 са били болниците в страната, които са извършвали някаква форма на активно лечение на онкологични заболявания в страната през миналата година. Техният брой се е увеличил с една в сравнение с предходната, тъй като лекарствено и лъчелечение е започнала да предлага и болница „Сърце и мозък" в Плевен.

 

Ресурси и резултати

 

Средствата и болниците за активно лечение на онкологични заболявания у нас с годините се увеличават, а населението намалява. Това обаче не води до по-добри резултати показват още обективните данни. Според данните на Европейския раков регистър (ENCR) през 2012 г. средната стандартизирана смъртност у нас от всички възрасти и сред двата пола (ASR (En)) е била - 245.0, а през 2020 г. - 258.4. Като абсолютен брой починалите от онкологични заболявания през 2012 г. са били 17.9 хил. души, а през 2020 г. – 19.3 хил. В същото време населението у нас по данни на НСИ е намаляло от 7.2 млн. на 6.9 млн. Същевременно средствата за онколекарства и броят на лечебните заведения значително са се увеличили. През 2015 г. – първата за която фигурират публични данни на сайта на НЗОК, средствата за онкомедикаменти са били близо 246 млн., а лечебните заведения, в които е имало лекарствено лечение – 16. През миналата година средствата за онкомедикаменти са били 708 млн. лв. (571 млн. след отстъпките от страна на индустрията).

 

Лекарствена терапия

 

Всички 42 лечебни заведения, които участват в лечението на онкологични пациенти предлагат химиотерапия. В повечето от тях се извършва и лечение с по-иновативните и скъпи таргетни и имунотерапии. Обемът на пациентите, обхватът на диагнозите и средната цена на терапията обаче традиционно варират в отделните болници.

През девет от лечебните заведения, които предлагат химиотерапия са преминали по 2 000 пациенти по петте пътеки и процедури за лекарствено лечение. Лечебните заведения са  „Аджибадем Сити клиник", „Аджибадем Сити клиник Токуда", КОЦ-Бургас, КОЦ-Пловдив, СБАЛХЗ-София, „Св. Ив. Рилски" в София, „Св. Георги" в Пловдив, „Св. Марина" във Варна,"Д-р Г. Странски" в Плевен. В същото време пациентите на химиотерапия в други шест болници са били под 200 за годината.

Делът на пациентите, които са получили таргетна терапия е 25 на сто от всички, които са преминали химиотерапия, а близо 7% са минали през имунотерапия. Едва десет от всички 42 болници са предоставяли лечение на солидни тумори, хематологични заболявания, левкемии, лимфони и са осигурявали и парентерално лечение. Това са „Токуда", ВМА, МБАЛ „Св. София", „Сердика", Централ Онко Хоспитал, УМБАЛ „Св. Ив. Рилски", УМБАЛ „Св. Марина", УМБАЛ „Св. Георги", „Софиямед", УМБАЛ „Д-р Георги Странски". В три са се лекували и детски онкохематологични заболявания – ИСУЛ, УМБАЛ „Св. Марина", УМБАЛ „Св. Георги".

 

Лъчелечение

 

От всички 42 лечебни заведения, които приемат онкологични пациенти, 23 предлагат лъчелечение. Дейността им отново варира в обема на преминалите болни и в обхвата на терапиите. Общо 17630 души са получили лъчелечение през миналата година у нас, като броят им е нараснал с 2188 в сравнение с 2020 г., което вероятно се дължи на отложеното лечение по време на пандемията. С най-голям обем пациенти – по над 1000, са шест центъра в страната – УСБАЛО в София, „Аджибадем сити клиник", КОЦ-Бургас, КОЦ- Шумен, „Уни Хоспитъл" в Панагюрище и „Св. Георги" в Пловдив.

Радиохирургия – един от най-модерните метоси на лъчетерапия, се е осъществявал в 11 болници в страната – КОЦ-Бургас, „Св. Марина" във Варна, "Уни Хоспитъл" в Панагюрище, „Сърце и мозък" в Плевен, „Св. Георги" в Пловдив, КОЦ-Русе, „Св. Ив. Рилски" в София, „Аджибадем сити клиник Токуда", "Аджибадем сити клиник" и УСБАЛО в София, КОЦ-Шумен. Роботизирана хирургия с Кибернож обаче се е предлагала само в три от тях – „Св. Георги" , „Аджибадем сити клиник" и „Сърце и мозък". Ниско дозова брахитерапия е имало само в четири болници – ВМА, „Александровска", КОЦ-Шумен и „Св. Георги" в Пловдив, а стандартна брахитерапия в 16. Конвенционална телегаматерапия пък има само в КОЦ-Русе.

 

Диспансеризация

 

През миналата година има 69 хил. диспансеризирани пациенти в 32 лечебни заведения от всички 42. С това нивата на тази дейност почти възвръщат стойностите си отпреди пандемията, когато през 2019 г. имаше близо 87 хил. диспансеризирани пациенти. Дори този брой обаче е далече от реалните потребности, тъй като хората с открити и лекувани онкологични заболявания през изминалите поне пет години у нас са много повече.

Коментари