Публикация

Какъв е случаят с маймунската шарка?

Какъв е случаят с маймунската шарка?

Името „Маймунска шарка“ е погрешно.Това е преди всичко заболяване... на дребни африкански животни, включително гризачи. Защо тогава подвеждащото име? Първите примери на заболяването са открити при маймуни в края на 50-те години на миналия век, но през 1970 г. е докладван първият случай при човек. 

 

„Подобно на хората, маймуните понякога се заразяват от малки животни“, всъщност едно от по-големите скорошни огнища извън Африка е в САЩ през 2003 г., при което 73 души са хванали инфекцията от прерийни кучета.

 

Въпреки че може би сте виждали някои тревожни статистически данни за това, че болестта има смъртност от един на всеки десет, реалността е по-сложна.

Виролозите разпознават два щама на вируса на маймунската шарка. Щамът Конго е по-тежък (до 10 процента смъртност) и вероятно по-предаваем при хората от западноафриканския щам.

 

Но това е западноафриканският щам, който е отговорен за тези последни случаи и за този вирус „смъртността се оценява на около един процент“. Това все още не е страхотно – всъщност е сравнимо с риска от смъртност от COVID, който вече е убил много милиони хора – но е много по-успокояващо, ако случайно започнете да проявявате симптоми.

 

Какви са симптомите на Маймунска шарка?

И така, за какво трябва да внимаваме?

Симптомите започват седмица или две след заразяването, обясняват специалисти по инфекциозни болести, а първите признаци на заболяване обикновено са подобни на тези при други вирусни инфекции.

 

След инфекцията, от 7-17-дневен инкубационен период, има грипоподобно заболяване с висока температура за няколко дни преди появата на обрива.Това е доста обширен обрив, който продължава до четири седмици и може да доведе до трайно обезобразяване.Могат да възникнат пневмония, диария и засягане на очите

Подобно на други поксвируси, обривът, който идва с маймунската шарка, може да изглежда като плоски лезии или големи пълни с течност мехури. При маймунска шарка обаче шупите обикновено са съсредоточени върху лицето, ръцете и краката, а не върху тялото.

 

Докато маймунската шарка прилича на едра шарка в представянето си – смъртоносна болест, която убива милиони хора всяка година, преди да намерим ваксини.

Да очакваме ли нова пандемия?


Естествено е да се чудим: предстои ли да видим нова пандемия? Но отново, маймунската шарка не е COVID - и експертите казват, че все още няма нужда от паника.

Докато новите групи от случаи на маймунска шарка в Обединеното кралство и Европа трябва да бъдат наблюдавани, няма причина за паника, казва Фасели Кулибали, доцент в Института за откриване на биомедицина на Университета Монаш и катедра по молекулярна биология.

 

„Има няколко причини за това. Първо, начинът на предаване на вирусите от това семейство не представя експлозивната сила на разпространение на респираторни вируси като SARS CoV-2 и грипния вирус“, обясни той.

 

Нещо повече, структурата на поксвирусите ги прави, донякъде парадоксално, по-лесни за борба от други вируси. Но с тази сложност идват и недостатъците: те са малко като слоновете от света на вирусите.Тяхната структура и репликация ги правят по-лесни за прицелване, отколкото по-малки, движещи се цели. Всъщност десетилетия фундаментални изследвания разкриха няколко цепнатини в бронята им. Тоест за сега няма място за притеснение.

 

Ние препоръчваме да подсилвате имунитета и разбира се да се пазите !

 

Статия от екипът на

www.drogeriq.com

Коментари