Публикация

Обменяме опит с Румъния за подобряване на системата за спешна помощ

Обменяме опит с Румъния за подобряване на системата за спешна помощ

Представители на Министерството на здравеопазването ще посетят Румъния, за да се запознаят на място с организацията на системата за спешна медицинска помощ в страната. Това договори министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова по време на среща с държавния секретар на вътрешното министерство на Румъния д-р Раед Арафат на среща в Букурещ. Д-р Арафат е създател на Звеното за извънредни ситуации към румънското Министерството на вътрешните работи - структура, сочена за един от най-успешните модели на спешна медицинска помощ в Европа.


„В момента сме в етап на модернизиране на системата за спешна медицинска помощ в България.

Страната ни изпълнява мащабен проект с европейско финансиране, чийто общ бюджет е над 163 млн. лв. 

Проектът трябва да приключи до края на 2023 г. Това е една от стъпките за подобряване на спешната помощ у нас, но тя не е достатъчна, за да гарантира изцяло бързата реакция при повикване на телефон 112. По тази причина в момента българското правителство е подготвило проект за закупуването на 6 хеликоптера за спешна медицинска помощ, за да може пациентите да бъдат транспортирани максимално бързо до големите болници“, посочи българският министър проф. Асена Сербезова.


Д-р Арафат обясни, че основните особености на модела за спешна помощ в Румъния е взаимодействието с органите на МВР, противопожарната безопасност и авиацията. Звено за извънредни ситуации, което е подразделение на румънското Министерство на вътрешните работи, ръководи спешната медицинска помощ. По думите на д-р Арафат откакто се прилага тази система, броят на смъртните случаи в Букурещ е спаднал драстично. В момента при инцидент в румънската столица спешният екип се отзовават на място до 8-та минута от повикването, докато преди въвеждането на новата система пациентите са чакали и по 45 минути. За постигането на румънския модел са използвани европейски средства и държавно финансиране. Отделно, с дарения на румънските граждани е бил закупен първият медицински самолет. По време на срещата д-р Арафат запозна министър Сербезова и ѝ предостави документи, съдържащи правилата за работа на спешната помощ, както и законовата рамка, която е осигурила взаимодействието между отделните институции.

В румънската спешна помощ важна функция имат парамедиците

посочи още д-р Арафат. В България към момента работят близо 1000 парамедици, като усилията на МЗ са насочени към мотивиране на повече хора да изберат този професионален път и активно да се включат в системата на спешната помощ в цялата страна, заяви министър Сербезова.

„У нас действа наредба за дейността на парамедиците, която предстои да бъде променена. Крайната цел е центровете за спешна помощ да разполагат с екипи от лекари и парамедици, като парамедиците ще оказват медицинска помощ при по-леките случаи, за да могат лекарите да обслужват по-тежките“, посочи още българският здравен министър.

Коментари