Публикация

Търси се терен за строителството на Националната детска болница

Търси се терен за строителството на Националната детска болница

Изграждането на Национална детска болница у нас е на етап избор на терен за строителство. Министерството на здравеопазването е възложило извършването на предпроектно проучване на предложени възможни терени. След като проучването приключи, ведомството планира да бъде проведено публично обсъждане с всички заинтересовани страни, като тогава ще бъдат дискутирани и предимствата на потенциалните терени.


Това каза министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова при посещението си в Румъния, където с румънския ѝ колега проф. д-р Александру Рафила посетиха най-голямата детска болница в Букурещ „Мария Склодовска Кюри“.


По думите на проф. Сербезова

създаването на Национална детска болница в България е само част от цялостна концепция за развитие на детското здравеопазване

„Моя задача като здравен министър е на българските деца да бъдат осигурени качествени и достъпни диагностика, лечение и последващо наблюдение. Правим всичко възможно колкото се може по-бързо да бъде преустановено обикалянето на родителите от болница в болница в търсене на най-доброто за техните деца“, посочи министър Сербезова.


По време на срещата между двамата министри е договорено румънското здравно министерство ще предостави своя опит и концепция за развитие на детското здравеопазване.


Болница„Мария Склодовска Кюри“ е създадена през 1979 г. и постепенно разширява своя капацитет с активното участие на румънските граждани, които с дарения подпомагат строителството и закупуването на медицинското оборудване на новите корпуси. В момента е в ход нова дарителска кампания за планираното разширяване на детската болница. Румънският здравен министър обясни, че това е необходимо, тъй като броят на чакащите за лечение деца от цялата страна е голям, а наличните 573 легла не са достатъчни за обслужването на всички. В болницата работят необходимите специалисти по всички детски специалности, като в лечебното заведение не се извършват единствено трансплантации при деца. Проф. Рафила обясни, че през 2013 г. е сключено споразумение с италианска болница за сътрудничество и обучение. По тази линия медици от Италия оперират в „Мария Склодовска Кюри“.


По време на срещата с проф. д-р Александру Рафила е договорено и че в рамките на предстоящия следващата седмица Съвет на европейските здравни министри България и Румъния ще излязат с обща позиция по отношение на

бъдещите доставки на ваксини

от производителя Pfizer/BioNTech. България и Румъния, заедно с още 8 държави членки, изпратиха отворено писмо до Европейската комисия, в което настояват доставките да бъдат съобразени с реалните потребности на населението, тъй като предвидените в момента количества в пъти надвишават потреблението на ваксини и утежняват бюджетите на държавите членки на ЕС. Причина за общата позиция е фактът, че споразуменията за доставка на ваксини задължават участващите в тях държави да закупят дозите ваксини, които са им определени в съответствие с извършеното разпределение по всяко споразумение. В същото време споразуменията не съдържат механизъм, чрез който държавите да могат да се откажат от определените им с разпределението дози ваксини.

 

Коментари