Публикация

Капките за очи и плуването могат да навредят на зъбите?

Измивайте зъбите си след всяко хранене, пийте чай вместо газирани напитки, заменете сладкишите с плодове. Така звучи идеалната формула за здрави зъби, но истината е друга: някои от тези навици водят до увреждане на зъбите.


Ето някои от тях:

ЧАЙ
Според учени от Бристол, плодовият чай уврежда зъбите 3 пъти повече от портокаловия сок. Много плодови чайове са киселинни и прояждат зъбния емайл. Най-вредни за зъбите са чайовете от лимон и касис.

НАМАЛЕТЕ РИСКА: Пийте черен или зелен чай. Американски учени са открили, че веществата в черния чай унищожават бактериите, които образуват плаки, и предпазва от образуването на зъбен камък.

Наскоро японски учени установиха, че пиенето на 1 или повече чаши зелен чай на ден намалява риска от кариеси. Смята се, че антиоксидантите в чая, наречени катехини, пречат на бактериите в устата да произвеждат киселини.

ЗДРАВОСЛОВНИ ХРАНИ
Дори и когато похапвате здравословни зеленчуци, семки и ядки, честото и по малко количество храна може да навреди на зъбите.
Според учените зъбите могат да понесат 5 киселинни атаки на ден. На слюнката й трябва 1 час, за да неутрализира отделената от храните и напитките киселина. Ако цял ден си отпивате от някакъв сок, в устата ви непрекъснато ще постъпват киселини.

НАМАЛЕТЕ РИСКА: Придържайте се към 3 хранения на ден и избягвайте да похапвате между тях. Ако похапвате нещо, го изяжте наведнъж, за да може слюнката да неутрализира бързо събралата се киселина в устата. След хранене изплаквайте устата си с вода или употребявайте дъвка без захар, за да предизвикате отделяне на слюнка, която неутрализира киселините.

КАПКИ ЗА ОЧИ
Може да ви се стори странно, но противовъзпалителните капки за очи могат да допринесат за развалянето на зъбите. Те са сред лекарствата - включително антидепресанти, ибупруфен, антихистамини и лекарствата срещу високо кръвно налягане - от които устата изсъхва, а това означава, че намаляват отделянето на слюнка.

Слюнката предпазва зъбите като неутрализира киселинните храни, като портокалите, и киселините, които бактериите отделят, докато разграждат храните.

Не е страшно да взимате отвреме на време по нещо обезболяващо, но ако пиете ежедневно лекарства, например антихистамини, отделянето на слюнка ще намалее, от което може да пострадат зъбите ви.
 
НАМАЛЕТЕ РИСКА: В дрогериите се предлагат различини дъвки и лекарства срещу пресъхване на устата и за стимулиране на слюнкоотделянето.
 
БРЕМЕННОСТ
Около 50% от бременните развиват гингивит - възпалени венци, които кървят при миене на зъбите. Обикновено той се причинява от храната, която се набива между зъбите и венците. Тя развъжда бактерии, които причиняват възпаление.

В организма на бременните има повишено ниво на прогестерон и естроген, от което се увеличава притока на кръв към всички части на тялото, включително венците. Те се подуват, възпаляват и по-лесно прокървяват от четката за зъби.

Ако инфекцията премине във венците и костта, гингивитът може да прерастне в пародонтоза. Това може да причини опадване на зъбите и преждевременно раждане, защото бактериите в устата отделят простагландини, химикали, които могат да предизвикат раждане.

НАМАЛЕТЕ РИСКА: При бременност мийте зъбите си 2 пъти на ден по 2 минути, почиствайте ги със специални конци след ядене и не намалявайте четкането, дори и при кървене на венците.
 
ПЛУВАНЕ
Наблюдение над 500 плувци е показало, че 66% от тях са с развалени зъби от хлора в басейните. Хлорът променя pH-то на водата и я прави киселинна и при попадане в устата разяжда зъбите. Те може да пожълтеят, защото от киселината емайлът се разяжда и под него се открива по-тъмно оцветения дентин. Този проблем не е често срещан, той засяга само плувците, които прекарват ежедневно дълго време в басейна.

НАМАЛЕТЕ РИСКА: Не мийте зъбите си веднага след като излезнете от водата, защото повърхността на зъбите може да е размекната от киселинния хлор и да се нарани.
 
ИЗБЕЛВАНЕ НА ЗЪБИТЕ
Някои хора избелват саморъчно зъбите си. Специалистите предупреждават, че домашното избелване може да навреди на венците, а след това да се наранят и зъбите.

НАМАЛЕТЕ РИСКА: Избелвайте зъбите си само в зъболекарски кабинет.

ВИДЕО ИГРИ
Според изследване на учени от Айова зъбите на хората, които играят много на компютърни или видео игри, се развалят два пъти повече от тези, които имат интерес към спортните игри.

Причината е, че когато те са погълнати от играта на екрана незабелязано поглъщат сладки лакомства и губят представа за количеството, което са изяли.
 
НАМАЛЕТЕ РИСКА: Вместо със сладкиши се запасете с диетични храни, например зеленчуци, нарязани на пръчици.

ОТВАРЯНЕ НА ОПАКОВКИ СЪС ЗЪБИ
Много хора използват зъбите си, за да отворят пакет бисквити или капачки на пластмасови бутилки. Така може да се нарани или счупи някой зъб. В долния си край зъбите са най-тънки и когато се използват като уред цялото налягане пада върху тази част.

НАМАЛЕТЕ РИСКА:
Не използвайте зъбите си за нищо друго освен за хранене. Отваряйте бутилките и опаковките с ръце и/или ножици.

БЯЛО ВИНО
Сигурно мислите, че червеното вино вреди повече на зъбите, защото оцветява. Изследванията обаче са показали, че от бялото вино зъбите се развалят повече, защото е по-киселинно.

Някои проучвания са установили, че бялото вино подсилва оцветяването от други напитки. След потапянето на зъб в бяло вино и веднага след това в чай се е получило значително по-голямо оцветяване, отколкото при потапянето на зъба първо във вода, а след това в чай.

НАМАЛЕТЕ РИСКА: Пийте само, докато ядете, не отпивайте от напитката през цялата вечер, тъй като алкохолът непрекъснато залива зъбите ви с киселина. Веднага след като сте пили вино изяжте парче сирене, за да неутрализирате киселините, или изплакнете зъбите си с вода.
 
МИЕНЕ НА ЗЪБИ СЛЕД ЯДЕНЕ НА СЛАДКИШИ
Ако ядете шоколад или някакъв сладкиш, не измивайте веднага зъбите си. След поемането на сладки храни в устата се създава киселинна среда, която леко размеква емайла и ако измиете зъбите веднага, ще изтриете и част от него, което разваля зъбите и ги прави по-чувстнителни.

НАМАЛЕТЕ РИСКА: Измивайте зъбите си поне половин час след ядене. Зъбите трябва да се мият 2 пъти на ден - преди закуска, за да се унищожат развъдилите се през нощта бактерии и преди лягане вечер. Не изплаквайте устата си след вечерното миене. Флуорът в пастата ще пази зъбите ви през нощта, когато отделянето на слюнка намалява и те са по-уязвими.

ДИАБЕТ
Нелекуваният диабет може да доведе до по-високи от нормалните стойности на глюкоза в устата, от което зъбите се развалят. Диабетът може да засегне кръвоносните съдове и притока на кръв към венците, от което те стават податливи на инфекции, причиняващи опадване на зъбите.

НАМАЛЕТЕ РИСКА: Следете стриктно стойностите на кръвната си захар. Мийте по-леко зъбите си. Силовото четкане е вредно.

ПРЕКАЛЯВАНЕ С МИЕНЕТО НА ЗЪБИ
Някои хора мислят, че като четкат силно зъбите си 4 пъти на ден, ще имат здрави зъби, но всъщност от това има повече вреда, отколкото полза, защото прекаленото търкане може да наруши повърхността на зъбите около венеца.

НАМАЛЕТЕ РИСКА: Използвайте мека или средно твърда четка за зъби. Дръжте я под 45-градусов ъгъл към зъбите и четкайте с леки кръгообразни движения.

ОЦЕТ
Оцетът е толкова киселинен, че ако всеки ден по 1-2 пъти поливате обилно с него салатите си, може да повредите сериозно зъбите си.

НАМАЛЕТЕ РИСКА: Избягвайте ежедневната употреба на оцет. За заливки на салатите употребявайте повече зехтин. За да намалите ефекта от киселите сосове, изплаквайте устата си с вода, която съдържа флуор. 

СПОРТНИ /ТОНИЗИРАЩИ/ НАПИТКИ
Спортните напитки са направени за възстановяване на изразходваните по време на спорт енергия и соли и затова са наситени със захар и киселини.

Проучване на университета в Бирмингам установило, че спортните напитки са 30 пъти по-разяждащи зъбите от водата. Лошото е, че повечето хора пият такива напитки, когато устата им е пресъхнала и в нея няма достатъчно слюнка за неутрализиране на киселините.

НАМАЛЕТЕ РИСКА: След като изпиете спортна напитка, пийте вода и дъвчете дъвка като заместител на ефекта на слюнката върху киселините.

Коментари