Публикация

Пациенти се оплакват от дискриминация

Ненормално е пациентите да се делят на малки и големи, да се лекуват по един начин до 18 години, а с навършване на тази възраст да бъдат лишавани от качествено лечение.


Това се посочва в отворено писмо на Националната асоциация на децата с диабет до държавните институции , включително и до премиера Бойко Борисов.

На 1 ноември тази година с организиране на кръгла маса беше дадено началото на месеца за борбата с диабет. Тъй като на форума не е имало присъствие от страна на НЗОК, в касата е било внесено писмо, подписано от  ендокринолози и пациентски организации, с конкретни предложения за лечение на деца и възрастни с това заболяване. От внасянето на писмото обаче до момента няма никакъв официален отговор за поемане на конкретни ангажименти от страна на здравната каса, посочва асоциацията.

Като проблем се изтъква намаляването на тест-лентите след като децата навършат пълнолетие – от 1110 на 150 броя на година.
Ненормално е в една „социална държава”, член на Европейския съюз, хронично болни да доплащат за своето животоподдържащо лечение. Това обрича на бързи усложнения, инвалидизация и смърт всички по-бедни пациенти, предупреждава Националната асоциация на децата с диабет.

Организацията е категорична, че ако възникнат проблеми в лечението на диабетно болните българи ще информират Международната диабетна федерация, Световната здравна организация и Комисията по здравеопазване към Европейския парламент.

Асоциацията очаква становище за решение на посочените в писмото си проблеми до 20 декември.

Коментари