Публикация

Солариумът – новата дрога

След като Коко Шанел въведе модата на шоколадовия загар, милиони хора се побъркаха да правят слънчеви бани. Смуглата кожа стана символ на здраве и красота.


Действително излагането на топлите лъчи осигурява необходимия за организма витамин D, но стремежът към бронзов тен може да ни докара много здравословни проблеми.

Международната агенция за ракови изследвания към СЗО постави солариумите в категорията с най-висок раков риск  „канцерогенно за хората".

Доскоро изкуственият тен беше класифициран като "вероятно" причиняващ рак, но нови данни доказаха, че рискът от меланом се повишава със 75% при хората до 30-годишна възраст, които използват изкуствен начин за придобиване на тен.

Учени от университета в Олбани съобщиха, че към солариумите може да възникне силна психична зависимост. Хората, стремящи се към изкуствен загар, обикновено са във възторг от резултатите, защото кожата им моментално придобива здрав и красив вид.

Затова и броят на посетителите в солариумите продължава да расте въпреки предупрежденията на лекарите. Специалистите доказаха, че ако човек, свикнал да се излага на изкуствените слънчеви лъчи, изпусне сеанс, настроението му рязко се влошава, той става раздразнителен, апатичен, може да изпадне дори в депресия.

Експертите съветват тези хора веднага да се обърнат за помощ към специалист, защото по-нататъшното развитие на тези симптоми води до значително влошаване на здравето, а често и към сериозни заболявания, чиито признаци са сходни с тези на наркотичната зависимост.

Първият признак за подобен проблем е желанието на отидеш на солариум, за да се отървеш от тревожните мисли, потиснатост и понижено настроение.

Коментари