Публикация

Какво трябва да знаем за маймунската едра шарка

Какво трябва да знаем за маймунската едра шарка

Инфекционистът проф. Георги Попов посочи, че се разпространява чрез замърсени повърхности, както и чрез допир човек в човек


Само за седмица са се увеличили случаите на маймунска шарка в световен мащаб. Какво трябва да знаем за ДНК вирусите, от групата на които е и маймунската шарка. Има ли потенциал този вирус да доведе до епидемия и как да се предпазим от него.

 

Според един от водещите специалисти по инфекциозни болести проф. Георги Попов

заболяването има леко протичане, освен, ако имунитетът на човек не е компрометиран

„Болни с ХИВ и хора с кожни обриви могат да бъдат сериозно засегнати. Предава се от маймуните на хората, резервоар на заразата са дребните гризачи. Не бива да се стигматизира като заболяване на мъже, които правят секс с мъже, то се разпространява чрез замърсени повърхности, както и чрез допир човек в човек. Сексуалният път не е доказан, по-скоро директен контакт кожа в кожа“, обясни той.


Според него нишата на вариолата е много вероятно да се заеме от маймунската шарка, а има и потенциал на биологично оръжие.


„Съществува имунологична памет, но ваксинираните за едра шарка не са предпазени на 100%, защото е минало много време. Мехурчетата с течност, които представляват обрива, съдържат вируса“, посочи той. И допълни, че обривът може да предизвика и ослепяване.

 

Коментари