Публикация

170 деца бяха прегледани в София по програма „Детско здраве - Пирогов“

170 деца бяха прегледани в София по програма „Детско здраве - Пирогов“

На 2 юни 2022 г., след двегодишно прекъсване заради Covid-19, бе възобновена националната програма „Детско здраве - Пирогов“, провеждана от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ и Столичната лекарска колегия (СЛК) на Българския лекарски съюз.


В София, в Медицински център „Н. И. Пирогов“, бяха прегледани близо 170 деца в специалностите детски ортопед-травматолог, детски кардиолог, детски уролог, детски неврохирург, детски хирург, образна диагностика, детски офталмолог и специалист по УНГ.


В интервю пред Българско национално радио д-р Асен Меджидиев, началник на Отделението по ушно-носно-гърлени болести на „Пирогов“ и председател на СЛК разказа за

традициите на програмата

и причините за нейното иницииране преди 9 години:


„Идеята на тези профилактични прегледи е - веднъж да помогнем на дечицата с по-ранно диагностициране на ранни случаи, да помогнем на родителите, тъй като ги прави в дни, в които те са свободни - децата не са на училище, родителите не са на работа, но да помогнем и на общопрактикуващите лекари, на педиатрите в диагностицирането на тези заболявания. Чрез тази програма ние отваряме врата на родителите за пряк достъп до високоспециализирани изследвания и консултации“.


Д-р Меджидиев посочи, че

на 2 юли 2022 г. град Кърджали ще бъде домакин за провеждането на профилактични прегледи

по Национална програма „Детско здраве - Пирогов“.

 

Коментари