Публикация

В „Пирогов“ спасяват Сабина със сатурация 50 и поразен от ковид бял дроб

В „Пирогов“ спасяват Сабина със сатурация 50 и поразен от ковид бял дроб

Ковид инфекцията остави дълбока следа и в моето семейство. Благодарение на уникалните грижи на медицинските екипи от УМБАЛСМ „Пирогов“ и на Спешна помощ дъщеря ми е жива, заяви Боряна Трендафилова от София.

Ето каква е случката от преди година:

Дъщеря ми, която беше тогава на 43 г., се разболя от Ковид преди година. Състоянието й се влоши за дни. Потърсихме помощ на тел:112 и лекарката, чието име не знам, но благославям всеки ден, я откара в болница „Пирогов“. Сатурацията й беше 50, а тя беше неадекватна.

 

На 6 срещу 7 април, празника на лекарите, в края на смяната, Сабина беше в шокова зала. Дежурните облякоха защитните облекла и я интубираха. Първият лекар, който излезе, видях, че беше мокър до кръста, след като свали костюма. Забелязах, че беше изтощен, но гледаше да ми вдъхне надежда: „Засега нещата са добре, не се тревожете!“

Медиците бяха все така мили и отзивчи

Дойде дневната смяна, медиците бяха все така мили и отзивчиви към мен. Направиха скенер и новините, които ми съобщиха, бяха ужасяващи – 75% от белия дроб е поразен. После разбрах, че процентът е бил дори по-висок, но те не са искали да ме тревожат.

проф. Миланов

 

Започна лечение в централната реанимация на болницата, където всеки ден получавахме информация по телефона за състоянието на Сабина. Персоналът беше претоварен, но винаги много внимателен и спокоен, обясняваха ни подробно всичко.

Първата седмица беше критична, лекарите ни информираха, че има нарушения в дейностите на целия организъм. Но тези лекари са чудотворци и изключителни професионалисти, затова направиха и невъзможното за нашето семейство. Така постепенно - ден след ден състоянието на Сабина започна да се подобрява.

Едновременно с това се връщаше и надеждата,

че не е далеч мигът, в който ще я прегърнем отново.

 

Изведоха дъщеря ми от реанимацията, но се появи нов проблем с жлъчката. Веднага беше свикан консилиум и се взе решение да бъде оперирана. Жлъчката беше отстранена.

 

В първите дни на юни я преместиха в Ковид отделението, където на 16-ти беше изписана. Прибра се вкъщи, но продължава да посещава болницата за контролните си прегледи.

 

Искам до поднеса моите специални благодарности към началника на  Клиника по анестезиология и интензивно лечение проф. Стоян Миланов и към наблюдаващия я лекар там доц. Георги Георгиев, към хирурга д-р Николов, който отстрани жлъчката, към доц. Петър Атанасов, началник на Клиниката по вътрешни болести, какт

Доц. Атанасов

о и на д-р Налбантов, д-р Чернева, д-р Ангелова, д-р Чанева, д-р Кирим.

 

Нашето семейство има дъщеря, благодарение на целия екип на болница „Пирогов“ – лекари, медицински сестри, рехабилитатори, санитари. Сабина продължава да посещава болницата за контролните си прегледи.

Дълбок поклон за тяхната денонощна всеотдайност

и отзивчивост към пациентите, за техния професионализъм, с който спасяват и връщат вярата, че доброто наистина съществува.

 

 

Накрая майката на спасената пациентка отбеляза, че нейното семейство и особено когато се разболее дъщеря й Сабина Георгиева, винаги разчитат на болница „Пирогов“. Какъвто и здравословен проблем да сме имали, винаги там ходим, казва тя и добавя, че още като дете дъщеря й е била оперирана там. Така е, когато едно лечебно заведение има традиции и медицинска школа, създавани и съхранявани с години. 

 

Боряна им пожела здраве и лично щастие.

 

Коментари