Публикация

БЛС и депутати срещу полицейската репресия над лекари

Управителният съвет на Българския лекарски съюз остро протестира срещу показните акции на МВР и прокуратурата, при които съзнателно се уронва граденият с години авторитет на уважавани медици.


Това посочва съсловната организация в отворени писма до главния прокурор Борис Велчев и до министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Според БЛС е недопустимо доказани специалисти да бъдат извеждани с белезници като най-големите престъпници в страната.

„Напомняме, че такъв произвол беше извършен преди дни в Благоевград и Горна Оряховица, където с обвинения за поставяне на фалшива диагноза и дори за убийство на новородено бяха арестувани по унизителен начин известни лекари.
Ако е имало съмнения за извършени престъпления, разследващите органи биха могли да призоват за обяснение медиците, а не да ги арестуват публично пред смаяните погледи на пациенти и колеги”, отбелязва лекарският съюз.

Той настоява да „спре полицейският произвол срещу лекарите” и припомня, че България е правова държава и всеки гражданин по презумпция е невинен до доказване на противното.

„Категорично настояваме МВР и прокуратурата да отговорят публично има ли медицински становища по двата случая, на базата на които са извършени арестите, или това се прави по преценка на полицаите под строгия поглед на прокуратурата”, се посочва още в писмото на съсловната организация.

Българският лекарски съюз държи да бъдат оповестени имената на прокурорите и служителите на МВР, които са разпоредили акциите, и обществото да бъде уведомено дали те са превишили правата си.

„Ако е налице произвол, настояваме да бъдат строго наказани, още повече, че съдът  обяви за несъстоятелни обвинението срещу медиците от Благоевград.
Затова УС на БЛС иска публично извинение от виновните за тези срамни арести.
Освен това настояваме ясно и публично да се каже провежда ли се у нас акция „Медиците” и каква е връзката с протестите на лекарите от последните месеци.

УС на БЛС е за бързо, обективно и достойно разследване на арестите в Благоевград и Горна Оряховица”, допълва лекарският съюз.

Депутати-лекари от „Синята коалиция”, Коалиция за България и ДПС също изразиха възмущението си от полицейската репресия спрямо медици.

„Като лекари и депутати от 41-вото Народно събрание категорично протестираме срещу налаганата недопустима практика от МВР на системно публично унижение и обругаване на най-хуманната професия в света”, е записано в декларация, зад която застанаха д-р Ваньо Шарков, д-р Цветан Костов, д-р Евгений Желев, д-р Нигяр Джафер и д-р Хасан Адемов.

Междувременно четиримата лекари, задържани по подозрение в умишлено умъртвяване на новородено в Горна Оряховица, бяха освободени от ареста.

Коментари