Публикация

МУ – Варна с признание за активно участие в национална кръводарителска кампания

МУ – Варна с признание за активно участие в национална кръводарителска кампания

Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна получи признание за активно участие в националната кампания с призив за спасяване на човешки живот. Плакети получиха Веселина Добрева – стажант-лекар от 6 курс и Станимир Златев – четвъртокурсник в МУ – Варна.


В Световния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител, 14 юни, в морската столица бяха наградени отличили се кръводарители. Директорът на Регионалния център по трансфузионна хематология във Варна д-р Жанина Йорданова и председателят на областната структура на Българския червен кръст Илко Раев наградиха 8 отличили се кръводарители, сред които и една фирма. Домакин на събитието беше Музеят по история на медицината към МУ – Варна.
Бъдещият лекар Станимир Златев поема щафетата да организира кампанията в МУ – Варна от Веселина Добрева.


„През този летен семестър организирах кампанията за втори път – каза четвъртокурсникът. – Всеки семестър ние от Студентски съвет призоваваме студенти, преподаватели и служители да даряват кръв. Като бъдещи лекари и медицински специалисти, нашите колеги са запознати с благородната кауза и с огромната нужда от кръв и кръвни продукти и многото чакащи пациенти. Така че се отзовават с готовност и даряват дори и извън нашата кампания. Центърът по трансфузионна хематология приема кръв всеки ден в работно време. Няма значение от кръвната група. Дарителите трябва да са над 18 г., над 50 кг, да нямат придружаващи заболявания, да не приемат в момента медикаменти за хронични заболявания и други. След кръводаряване плазмата се възстановява в рамките на 24 часа, а кръвните клетки – до месец – два се възстановяват напълно.

Жените могат да кръводаряват на всеки 3 месеца, ако се чувстват здрави, а мъжете – на всеки 60 дни

Кръводаряването стимулира обновяването на кръвните клетки, така че е полезно за организма. Мотото на нашата кампания е „Дари кръв, спаси живот“ и моето послание е, че това е един от малките жестове, които може да направиш, за да спасиш хора", отбеляза още Станимир Златев, който е щастлив от полученото признание, дошло на неговия рожден ден.

Сред отличените кръводарители е библиотекарят Зефира Кацарова, която преди месец е дарила доброволно кръв за 101-ви път

За първи път дарява кръв преди 34 години, през 1988 г., като студентка в ТУ – Варна. Днес нейната дъщеря и зет са активни кръводарители. Най-младият кръводарител, получил отличие, бе Лора Джеджева, която е започнала да дарява още на 18-годишна възраст.


Награди получиха и двама млади лекари: д-р Вероника Басенко и д-р Пламена Савова, които работят в Районния център по трансфузионна хематология във Варна.

 

Коментари