Публикация

Столичната община ще финансира до два опита на семейство за инвитро с донорски яйцеклетки

Столичната община ще финансира до два опита на семейство за инвитро с донорски яйцеклетки

Столичната община ще финансира до два опита на всяко семейство, което участва в нейната Програма за инвитро процедури с донорски яйцеклетки. Това са част от промените в правилата на Програмата за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми, които Столичният общински съвет ще обсъди на предстоящото си заседание следващата седмица.


Това съобщи Дончо Барбалов, заместник-кмет на София по финанси и здравеопазване, във фейсбук.

„Друга важна промяна, предлагана в доклада, който сме внесли заедно с общински съветници от различни групи е допълнително финансиране на различни медицински процедури. Максималната сума, на която всяка двойка ще има право вече е 3620 лв.“, допълва заместник-кметът.

Увеличението на средствата, с които СО ще подпомага кандидатите да станат родители, е в резултат на повишаването на цените на дейностите по асистирана репродукция. До края на април т.г. тази сума беше 2560 лв., а през май т.г. Столичният общински съвет я увеличи на 3060 лв. с уговорката за ново повишаване след подробен анализ от страна на Програмния съвет, общински съветници и експерти по акушерство и гинекология.

30 бебета - 12 момичета и 18 момчета, са родени до момента в София

благодарение на Програмата за финансово подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми, нуждаещи се от инвитро процедури с донорски яйцеклетки - https://www.sofia.bg/programms-invitro.


Още 6 двойки в момента са в очакване на станат родители с помощта на общинската програма. Тя бе създадена през 2015 г. по предложение на кмета Йорданка Фандъкова съвместно с фондация „Майки за донорство“ и „Искам бебе“. Оттогава всяка година СО отпуска по 70 000 лв. от своя бюджет за нейното изпълнение.

Коментари