Публикация

Австралийски учени обясняват „мозъчната мъгла“ при дълъг COVID-19

Австралийски учени обясняват „мозъчната мъгла“ при дълъг COVID-19

Изследване под ръководството на учени от университета Троуб в Австралия може да е открило причината за неврологичните симптоми като "мозъчна мъгла" при пациенти с дълъг COVID-19, съобщи електронното издание "МедикълЕкспрес", цитирано от DarikNews.

 

В резултатите от проучването, публикувани в специализираното издание "Нейчър Комюникейшънс", се открояват първите индикации, че някои от неврологичните симптоми при дълъг COVID-19 се причиняват от натрупвания на амилоидна плака в мозъка, каквито се наблюдават при пациенти с болестта на Алцхаймер или деменция.

 

Изследването разкрива сходства между ефекта от COVID-19 и ранните етапи на невродегенеративни заболявания като Алцхаймер и Паркинсон, каза д-р Ник Рейнолдс от Института по молекулярни науки в университета Ла Троуб.

 

Авторите предупреждават, че последиците от промените все още са неясни и не е задължително да означават, че пациентите ще страдат от трайни нарушения или че промените могат трайно да повлияят на мисленето, паметта и други когнитивни функции.

 

Според д-р Рейнолдс, ако последващи изследвания потвърдят, че амилоидните натрупвания допринасят за дълъг COVID-19, тогава лекарствата за болни от Алцхаймер и Паркинсон може да се моделират и прилагат и за тези неврологични симптоми.

Коментари