Публикация

Безплатни прегледи за туберкулоза от днес

Безплатни прегледи за туберкулоза от днес

Безплатни прегледи за туберкулоза ще се проведат от днес до 24 юни. Те са в рамките на „Седмицата на отворените врати“ в УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив.

 

Прегледите ще се осъществяват от 8:00 до 13:00 часа в Отделението по фтизиатрия от началника на отделението д-р Веселин Давчев и неговия екип.

Скрининг на риска за туберкулоза чрез анкета на четири езика

По време на кампанията ще се извърши скрининг на риска за туберкулоза чрез анкета на четири езика – български, английски, руски и украински. В същия ден дошлите ще получат консултации, а на съмнителните за туберкулоза ще се осъществят прегледи и допълнителни изследвания.

Идеята е достъп до здравни услуги при повишен поток на пристигащи от Украйна

Целта на инициативата е да се повиши обществената информация по отношение на туберкулозата, да се даде възможност на всеки за достъп до здравни услуги, в условия на повишен поток на пристигащи от Украйна.

 

През последните години кампаниите „Седмица на отворените врати“ са се доказали, като много добра практика за откриване на случаи с туберкулоза и своевременно предприемане на мерки за лечение и прекъсване на веригата за предаване на инфекция.

Отделението е водеща структура в страната

В Отделението по фтизиатрия на УМБАЛ „Свети Георги“ Пловдив се извършват профилактична, диагностична, лечебна и консултативна дейност, диспансеризация на болни от туберкулоза, туберкулинова диагностика, рентгенова диагностика на  бял дроб, рехабилитация на болни от туберкулоза; учебна и научна дейност.

 

Отделението е водеща структура в България по изпълнение на дейности по   Националните програми за контрол на туберкулоза и по програмите, финансирани от Глобалния фонд по СПИН, туберкулоза и малария.

Коментари