Публикация

Отличия за проф. д-р Христо Цеков и д-р Асен Цеков на Балканските медицински награди

Отличия за проф. д-р Христо Цеков и д-р Асен Цеков на Балканските медицински награди

Най-голямото признание „Лекар на годината“ получи проф. д-р Христо Цеков, началник на Клиниката по неврохирургия в УМБАЛ Токуда, на Балканските медицински награди. Неговият син и неврохирург в клиниката д-р Асен Цеков пък беше отличен със „Специална награда на пациентите“. Сред номинираните бяха лекари от всички страни на Балканския полуостров.


„Има толкова тежки ситуации в професията, че това са много хубави моменти“, сподели в интервю за „120 минути“ по БТВ, проф. Христо Цеков. Той допълни, че

всяка неврохирургична операция е сложна и никога не трябва да се подценява

„Винаги има напрежение. Всички операции са отговорни. Случвало ми се е да вляза за операция, която трябва да свърши след час-два, а тя да приключи след 10-12 часа. Винаги има изненади, не всичко може да се предвиди, независимо от съвременната апаратура, с която разполагаме сега“, сподели специалистът.


Д-р Асен Цеков избира да тръгне по пътя на своя баща, въпреки че проф. Цеков е бил категорично против.


„Аз бях по-инатлив, влязох медицина и той ми каза: „Сине, сега не ме послуша, поне нека да не е неврохирургия. И аз директно се съсредоточих в неврохирургията“, разказва д-р Цеков младши.


И двамата лекари са категорични, че когато разговаряш с пациентите и техните близки, е нужно да бъдеш откровен.

„Винаги трябва да си максимално честен с един човек и да го подготвиш за каквото и да било, каквото и да може да се случи. Така самият той е подготвен и спокоен. Когато лъжеш един човек, обещаваш му нещо, което може да не е така – хората го усещат“, допълни д-р Цеков.

Проф. Цеков сподели, че са нужни съществени промени за медицината в България.
„Давам един пример – от Плевен до Видин няма нито един неврохирург. Можете да си представите колко хора загиват - от катастрофи, от разни други заболявания. Това са пациенти, на които може да им се помогне, просто няма кой да ги консултира, няма кой да ги види.“


„Медицината не е професия, това е начин на живот, ти живееш с професията, ти живееш в болницата с пациентите. Като свърши операцията – тя свършва за пациента, но не и за теб – ти цяла нощ премисляш операциите по етапи – добре ли е направено, не е ли? “, каза проф. Цеков.


Семейството неврохирурзи споделят, че имат строг закон - когато седнат семейно да вечерят на празници, никога да не говорят за работа.

 

Коментари