Публикация

Ще ни връхлети ли лятна COVID вълна?

Ще ни връхлети ли лятна COVID вълна?

Световната здравна организация предупреди да не се успокояваме спрямо пандемията от COVID-19, защото рискът от опасни нови варианти не е изчезнал.


„Пандемията не си е отишла, вирусът продължава да се разпространява и изменя. Това не означава, че трябва да очакваме невероятна драма. Преминаваме през остра фаза на пандемията и трябва да влезем в мирното съществуване с този вирус.

Омикрон вече е единственият вариант на безпокойство

дори Делта вече е детрониран. На около 6 месеца възниква нов вариант. Случаите се увеличават“, каза вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова пред Bulgaria ON AIR.


Tя предупреди, че много сериозно намалява във всички страни тестването, което не позволява да се следи качествено как се променя геномът на коронавируса.


„Има два основни сценария. Най-благоприятният е следващите варианти да бъдат с по-лека клинична картина и да не се налага да се разработват нови ваксини. Най-неблагоприятният е да възникне вариант, който има по-сериозна клинична картина. Ще се наложи въвеждане на нови ваксини. Центърът за контрол на заболяванията в САЩ препоръчва поставяне на ваксина срещу Ковид на всички от 6 месеца нагоре“, обясни проф. Александрова.

 

Тя посочи, че

в света са поставени 12 млрд. дози ваксини

и вече има изградена стройна схема за ваксинирането срещу COVID-19.

Ще има моменти, в които този вирус ще се активизира, но би трябвало да можем да продължим нормално живота си, отбеляза oще вирусологът. 

Междувременно здравните специалисти следят и за разпространението на маймунската шарка.

Коментари