Публикация

Хирурзи лекуват гастроезофагеален рефлукс с иновативен метод

Хирурзи лекуват гастроезофагеален рефлукс с иновативен метод

Гастроезофагеалният рефлукс  е един от бичовете на съвременното общество, убеден е проф. д-р Себастиан Шопман, специалист по обща и коремна хирургия. Екипът на CredoWeb се срещна с него в престижната виенска болница Wiener Privatklinik, където успешно лекуват гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), чрез поставянето на система LINXTM, посредством “техника на ключaлката”.  

"Съвременният начин на живот, затлъстяването, консумацията на твърде много захар и въглехидрати, води до увеличаване на рефлукса в световен мащаб. Голямо норвежко проучване показва, че от 1995 г. до 2007 г.  хората, страдащи от рефлукс са се увеличили с 40%, а към днешна дата статистиката е още по-плашеща. Това е и голям икономически проблем. Например в САЩ на годишна база за лечение на ГЕРБ се отделят почти толкова средства, колкото и за лечението на рак. И това са средства основно за лекарства, защото има хора, които приемат медикаменти срещу ГЕРБ в продължение на 30-40 години. Данните за Европа също са много тревожни.”  - категоричен е проф. Шопман.  

Според него медикаментозното лечение не е решението, защото лекарствата, които облекчават симптомите на ГЕРБ, не могат да бъдат приемани дълго време, без нежелани последствия.  


Центърът по хирургия на австрийската болница Wiener Privatklinik успешно прилага лечение на ГЕРБ, чрез поставянето на LINXTM - система за контрол на рефлукса (на снимката горе).  


“Устройството представлява пръстен от титаниеви перли с магнитно ядро, който се поставя около долния езофагеален сфинктер и играе ролята на рефлуксна бариера. Операцията е лапароскопска посредством “техника на ключалката” и е минимално инвазивна. Предимството е, че възстановителният период е много по-кратък. Пет часа след поставянето на LINXTM - системата, пациентът вече може да се храни нормално. Докато при операцията фундопликация (подсилване на долния езофагеален сфинктер с маншон от стомаха) изисква над 10 дни възстановителен период, през който пациентът трябва да е много стриктен в диетата си.” - обяснява проф. Шопман. 


Екипът ни имаше възможност да присъства на лапароскопска операция за поставяне на система LINXTM, под ръководството на проф. д-р Себастиан Шопман. Пациентът е млад мъж, който цял живот страда от рефлукс и не може да продължава медикаментозно лечение. За броени минути титаниевите перли се заключват около горната част на стомаха. Операцията е толкова щадяща, че дори не са необходими шевове и болничният престой е сведен до 1-2 дни. 

Самият проф. Шопман свидетелства за надеждността на метода: “Доказано е, че устройството запазва магнитните си свойства над пет хиляди годни. Няма необходимост от повторна операция за подмяната му, а интересното е, че само 3 месеца след поставянето, системата се инкорпорира толкова добре в организма, че става незабележима при преглед и работи перфектно.”  

Добрите грижи за пациента, в подкрепяща среда са от изключителна важност за възстановителния процес, това е един от приоритетите на престижната виенска болница. Специалното хирургично крило на Wiener Privatklinik разполага с 4 ултрамодерни операционни зали, оборудвани с авангардна технология за предоставяне на най-висококачествена хирургична и постоперативна терапия. Съвременно оборудване се допълва от първокласния екип от водещи специалисти в широк спектър от медицински области. 

Повече за проф. Шопман

Проф. унив. д-р Себастиан Шопман е специалист по обща и коремна хирургия. През 2013 г. е номиниран от сп. News за един от най-добрите лекари в Австрия и един от най-добрите специалисти в лечението на заболявания на храносмилателния тракт. Проф. унив. д-р Себастиан Шопман е член на няколко асоциирани дружества и същевременно е сътрудничещ лекар във Wiener Privatklinik. През 2021 г. той е включен от Станфордския университет в топ 6% на най-публикуваните учени в света. 

 

Автор Теодора Салагьорова

Коментари