Публикация

Изтръпване на ръцете и краката? Може да е знак за диабетна полиневропатия

Изтръпване на ръцете и краката? Може да е знак за диабетна полиневропатия

Изтръпването на крайниците (ръцете или краката) може да се дължи на различни причини – от съвсем безобидни до сериозни. Затова е важно да знаете, кога да се обърнете към лекар.

Неприятните усещания може да са причинени от пристискане на съдове и нерви

вследствие на стоеж в неподходяща поза (продължително седене, кръстосани крака и др.), но също и от дегенеративни промени в гръбначния стълб, дискови хернии. Може да е индикация за витаминен дефицит, да бъде страничен ефект от лекарства, алкохол или отравяне. По-специално внимание заслужават симптомите, ако има съмнение за увреда на нервите, свързана с редица заболявания - диабет, фибромиалгия, множествена склероза, дори инсулт.


Именно с това оплакване се характеризира и диабетната полиневропатия – едно от най-честите усложнения на захарния диабет. При нея функцията на нервните влакна, които са важни за чувствителността на крайниците (по-често долните), се нарушава. Смята се, че появата на болестта е свързана с генетично предразположение, като роля играе лошият контрол на кръвната захар, високите нива на холестерола, недостигът на витамини, нарушаване в кръвоснабдяването, свободните радикали. Като рискови фактори се определят още наднорменото тегло, заболяванията на бъбреците и сърцето.


В зависимост от засегнатите нерви, освен изтръпване, може да се наблюдава още и намалена или липсваща чувствителност на пръстите и стъпалата, мравучкане.

 

Диабета полиневропатия - симптоми

Когато болестта напредне

обикновено се появяват:

  • силни болки - пареща, пронизваща или като електрически ток;
  • нощни крампи;
  • усещане за студ или парене;
  • нарушения в походката и деформации;
  • мускулна слабост;
  • намалена чувствителност;
  • рани.

Дори да нямате установен диабет, посетете задължително лекар, ако:

  • имате болка, изтръпване, парене или слабост в крайниците, които нарушават съня, пречат на ежедневните дейности и не отшумяват;
  • имате незарастващи рани по краката;
  • настъпят промени в храносмилането, уринирането или сексуалната функция;
  • се появи замайване или загуба на съзнание.

Много често диагнозата диабетната полиневропатия се поставя, преди да е установен диабетът. Не отлагайте специализирана консултация, ако се появят тези оплаквания. В никакъв случай не подценявайте болестта - понякога тя започва като невинно страдание, но в напредналите си стадии може да доведе до т.нар. диабетно стъпало с множество незарастващи язви. Според статистиката на всеки 30 секунди по света се налага ампутация на крайник заради диабетни усложнения. Затова своевременното лечение е ключово.

 

Диагностициране на диабетната полиневропатия

Можете да предотвратите или забавите диабетната полиневропатия и нейните усложнения

като строго контролирате кръвната си захар и се грижите добре за краката си. Необходим е комплексен лечебен подход, включващ и терапия на съпътстващите заболявания (високо кръвно налягане, дислепидемии). Силно препоръчително е пациентите да спазват правилен хранителен и двигателен режим (предписан от лекар), да поддържат нормално телесно тегло, да спрат цигарите.


Специалните грижи за краката включват:

  • ежедневно измиване с вода и мек сапун;
  • старателно подсушаване на стъпалата и между пръстите с попиване, а не с търкане;
  • редовен оглед на стъпалата с огледало;
  • внимателно изрязване на ноктите – по-добре да се ползва пила;
  • хидратиране на кожата с крем;
  • ползване на индивидуално избрани и удобни ортопедични обувки, както и на памучни чорапи.

Липсата на чувствителност в крайниците може да стане предпоставка за неволно нараняване и изгаряне на стъпалата, да се появят рани, които заздравяват трудно. Затова болните не трябва да ходят боси, преди миене на ходилата е добре да тестват топлината на водата с термометър или лакът.

Алфалипоевата киселина е златен стандарт за профилактика

и поддържане на вече възникналата болест. Тя е мощен антиоксидант, с доказан антиейджинг ефект - подпомага глюкозния обмен, понижава инсулиновата резистентност, както и оксидативния стрес, който е в основата на механизмите за възникване на диабетната полиневропатия.


Има проучвания, доказващи значително намаляване на оплакванията след прием на алфалипоева киселина заедно с витамини от група В. Единственият продукт на пазара, който ги комбинира в състава си, е „Алфалипомакс“.

 

Алфалипомакс при диабетна полиневропатия


Освен алфалипоева киселина, той съдържа и:

  • Витамин В6 – подобрява функцията на нервната и имунната система, регулира метаболизма на протеини и глюкоген;
  • Витамин В12 – подпомага нервната система, психическата функция, намалява чувството на умора и отпадналост;
  • Витамин В1 – допринася за нормалното протичане на метаболизма и производството на енергия;
  • Фолиева киселина – повлиява умората, подпомага нормалното функциониране на имунната система и нормалния синтез на аминокиселини.

С приема на две капсули сутрин на гладно от хранителната добавка пациентите получават необходимата дневна доза от тези полезни вещества. Специалистите съветват „Алфалипомакс“ да се взема по-дълъг период от време, минимум два-три месеца, за да има ефект.

Коментари

Lidia  Davidkova  Popova
17 юли 2022 00:35

Привет! Може ли да ми дадете информация относно употребата на Липомакс при високо кръвно налягане, благодаря.

Алфалипомакс няма отношение към кръвното налягане

Петър Вацов
24 юни 2022 10:48

Благодаеря Ви за информацията ! За мен е много полезна ! С УВАЖЕНИЕ !