Публикация

„Хипократ и Пегас“ събира биографиите на 249 български лекари и учени

„Хипократ и Пегас“ събира биографиите на 249 български лекари и учени

Книга събира биографиите на 249 лекари и хора свързани с медицината, които същевременно са се занимавали и с писателска дейност. Автор на изданието „Хипократ и Пегас“ е Анна Свиткова, която е дългогодишен уредник на къщата музей „Димитър Димов“. Редактор е ревматологът проф. Златимир Коларов, който представи вчера, 21 юни книгата в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. Тя е финансирана от Съюза на писателите лекари в България „Димитър Димов“, със съдействието на Националния литературен музей.

 

Събитието бе съпътствано с изложба, посветена на българските писатели с медицинско образование. По време на представянето консултантът по диетика и хранене проф. Христо Деянов, изпълни на китара и пиано няколко прекрасни песни. Събитието завърши с прожекция на филма от 2006 г. „Триптих за Димитър Димов“, чийто режисьор е Валентина Фиданова-Коларова.

 

 

Анна Свиткова обясни пред Credoweb, че книгата е разделена на няколко части – Българско Възраждане, Изграждане на новата държава, Модерна литература и Съвременна литература, като във всеки раздел авторите са подредени по азбучен ред. В нея присъстват големи имена като д-р Петър Берон, Димитър Димов, Валери Петров, Владимир Полянов, проф. Александър Карпаров и много съвременни автори.

 

Очаквайте подробности в интервю с Анна Свиткова.  

 

Коментари