Публикация

Антиоксидантни и протективни аспекти на комбинацията от алфалипоева киселина и витамини от групата В

Антиоксидантни и протективни аспекти на комбинацията от алфалипоева киселина и витамини от групата В

При около две трети от диабетиците се наблюдава изразена невропатия, още преди да е поставена диагнозата ЗДТ2. Високата кръвна захар уврежда първо периферните нервни окончания, като в по-тежките случаи чувствителността в крайниците, главно на стъпалата, може напълно да изчезне.

 

Влошеният гликемичен контрол води до натрупване на глюкоза и на глюкозосвързани продукти в нервните окончания и тяхната обвивка, в стената на артериалните съдове, които хранят периферните нерви. Оксидативният стрес допълнително усложнява нещата. Всичко това води до забавяне на нервните импулси и влошена функция в организма.

 

Активното лечение на захарната болест продължава през целия живот след поставяне на диагнозата. Паралелно с това трябва от самото начало да се работи за профилактика на диабетната невропатия, посочва доц. Стефка Владева, ендокринолог в УМБАЛ „Каспела“, Пловдив.

 

Превенцията се изразява в идеален контрол на кръвната захар, нормализиране на липидния профил - холестерол, триглицериди, както и на поддържане на нормално артериално налягане. Телесното тегло също трябва да се следи.

Алфалипоева киселина за профилактика и лечение на диабетна невропатия

Алфалипоевата киселина е утвърдена в световната практика и България като средство за терапия на диабетната полиневропатия след множество клинични изпитания и наблюдения. Тя е мощен антиоксидант, който предпазва клетъчната мембрана от свободните радикали. Същевременно подобрява ендоневралния кръвоток и невралния метаболизъм, като може да намали нивата на кръвната глюкоза и на инсулиновата резистентност.

 

Суплементацията с витамини В6, В12 и фолиева киселина е от ключово значение за правилното функциониране на централната и периферната нервна система. По този начин се понижават нивата на хомоцистеин, маркер за ендотелна дисфункция, атеросклероза и невродегенеративни заболявания, намаляват се оксидативният стрес и възпалителните маркери.

 

 

Алфалипомакс е единственият у нас на пазара препарат, при който алфалипоевата киселина е обогатена с витамини от групата В. Това го прави изключително подходящ за профилактика и лечение на диабетната невропатия, посочва доц. Владева. Тиоктовата киселина се произвежда и в човешкия организъм, но при диабета е в дефицит, допълва ендокринологът. Затова трябва да се приема допълнително, като препоръчителната доза е 600 мг дневно.

„Алфалипоевата киселина действа като мощен антиоксидант, подобрява проводимостта на периферните нервни окончания. Ценното при Алфалипомакс е, че тя е комбинирана с витамини от групата В, които са важни за нормалната функция на нервната система – В1, В6 и В12. Освен това има и фолиева киселина. Тя е изключително важна за възстановяване, подобряване на функцията на нервната система. Препоръчвам го за продължителен прием за лечение и профилактика на диабетната невропатия“, пояснява още доц. Владева.

 

Терапевтичният курс се провежда два пъти годишно, препоръчителната доза е по две капсули дневно.

 

Автор Илияна Ангелова

Коментари