Публикация

Какво е D-димер и кога проследяването на стойностите му са важни

Какво е D-димер и кога проследяването на стойностите му са важни

Тестът за D-димер е кръвен тест, който измерва D-димер, който е протеинов фрагмент, който тялото ви прави, когато кръвен съсирек се разтвори в организма. D-димерът обикновено е неоткриваем или се открива само на много ниско ниво, освен ако тялото ви не образува и разгражда значителни кръвни съсиреци.

 

Положителният или повишен резултат от теста за D-димер може да показва, че имате състояние на съсирване на кръвта, но не е гаранция за това. Тестът за D-димер не може да разкрие какъв тип състояние на съсирване има даден човек или къде се намира съсирекът в тялото.

За какво се използва тест за D-димер?

Лекарите най-често назначават тестове за D-димер, за да помогнат да се определи дали някой има състояние на съсирване на кръвта, което включва:

 

Дълбока венозна тромбоза (ДВТ или венозна тромбоза): Дълбоката венозна тромбоза е кръвен съсирек, който се развива във вена дълбоко в тялото. Съсирекът може частично или напълно да блокира притока на кръв през вената. Повечето ДВТ се появяват в долната част на крака, бедрото или таза, но могат да се появят и в други части на тялото ви, включително ръката, мозъка, червата, черния дроб или бъбреците.

 

Белодробна емболия (БТЕ): Белодробната емболия е кръвен съсирек в белия дроб, който се случва, когато съсирек в друга част на тялото ви (често крака или ръката) тече през кръвния ви поток и се задържа в кръвоносните съдове на белия дроб.

 

Дисеминирана интраваскуларна коагулация (ДИК): ДИК причинява образуването на твърде много кръвни съсиреци в тялото ви, което може да причини увреждане на органите и други сериозни усложнения. В допълнение към използването на тест за D-димер за диагностициране на DIC, доставчиците на здравни услуги използват теста, за да помогнат за наблюдение на ефективността на лечението с ДИК.

 

Инсулт: Инсулт или “мозъчен удар" се случва, когато кръвоносен съд в мозъка се блокира или спука.

Какво означава резултатът от теста с висок D-димер?

Ако резултатите разкрият, че имате по-високи от нормалните нива на D-димер в кръвта си, това може да означава, че имате състояние на съсирване на кръвта. Тестът за D-димер не може да определи вида на състоянието на кръвосъсирването, което може да имате или къде се намира кръвният съсирек(и) в тялото.

 

Ако сте били диагностицирани с дисеминирана интраваскуларна коагулация (DIC) и сте подложени на лечение, високото ниво на D-димер в кръвта най-вероятно означава, че лечението не работи добре.

 

Възможно е да имате високи нива на D-димер, без да имате състояние на съсирване на кръвта. Други състояния и ситуации, които могат да причинят по-високи от нормалните нива на D-димер включват:

  • Бременност.
  • Сърдечно заболяване.
  • Скорошна операция.
  • Травма.
  • Инфекция.

Нивата на D-димер също са склонни да се повишават при възрастни хора и могат да се появят фалшиво положителни резултати, ако имате ревматоиден артрит.

 

Ако резултатите покажат абнормни нива на D-димер, вашият лекар вероятно ще назначи допълнителни кръвни изследвания и/или образни тестове, за да определи точната диагноза.

Кога трябва да знам резултатите от моя тест за D-димер?

В повечето случаи тестовете за D-димер се правят в спешни ситуации, тъй като кръвните съсиреци могат да бъдат животозастрашаващи. Тогава резултатите са готови за часове. Ако тестът е за мониториране на ефекта от терапията, резултатите се получават за 1-2 работни дни.

Коментари