Публикация

Проф. Димитър Шишков: Инконтиненцията се лекува, но пациентът трябва да потърси помощ

Проф. Димитър Шишков: Инконтиненцията се лекува, но пациентът трябва да потърси помощ

Инконтиненцията или неволното изпускане на урина е социално значимо заболяване, при което симптомите са следствие от различни болестни процеси. Засяга, както жените, така и мъжете.

 

Болестта променя начина на живот на хората – принудени са да носят памперси, отказват и дори се страхуват от секс, спират да приемат течности, както и да вършат много други нормални човешки дейности. Живеят в постоянна тревога, че миришат на урина. Чувстват се неудобно на работното си място, в дома си, че дори когато са сами. Това каза началникът на Клиниката по Урология в УМБАЛ-Пловдив проф. д-р Димитър Шишков. Той припомни, че

има няколко вида инконтиненция

Най-разпространена е стрес инконтиненцията, която обикновено се среща след травми, раждане, рязко отслабване, операция на простатата, на пикочния мехур, както и след други интервенции в малкия таз. Това е най-често срещаният вид при жените, което е логично, защото те раждат. При стрес инконтиненцията лечението е само хирургическо.

Вторият вид е ърдж инконтиненцията. При нея пациентите получават императивни позиви за уриниране и много пъти още докато стигнат до тоалетната, се изпускат. Лечението при нея е консервативно, има достатъчно добри средства с добър ефект на фармацевтичния пазар.

 

Вторият вид е приблизително еднакво разпространен сред двата пола. У нас липсва точна статистика колко точно са засегнатите, но това не е толкова важно, а фактът, че много често се бърка с други заболявания. Най-често на жените се поставя диагноза цистит. Назначава се неадекватно лечение, което не дава желаните резултати. Хората продължават да живеят с тези оплаквания. Те се отчайват, защото се нарушава социалният им живот - развиват страх, сами си налагат социална изолация. Постоянно се тревожат, че миришат лошо, защото се изпускат. Мъжете също се диагностицират неправилно, като им се поставя диагноза „уголемена простата“.

 

И третият вид е смесен между първите два, като лечението също е смесено, каза проф. Шишков.

Диагнозата се поставя след обстоен и внимателен преглед

Затова най-важното е добре да се разпита пациентът при консултацията. Да се направят параклинични изследвания на урината, които дават насока за установяване на болестта, а след това и за неговото лечение. Когато урината е чиста обаче, става дума за инконтиненция.

 

Често причина за появата на инконтиненция са болести на гръбначния стълб, диабет и други. Когато се лекуват те, изчезва и изпускането. „Затова казах, че е симптом на основни заболявания, отбеляза водещият български уролог.-Инконтиненцията се лекува, но пациентът трябва да потърси лекарска помощ.“

Седмица безплатни прегледи в клиниката

Урологична клиника в „УМБАЛ-Пловдив“ организира от 27 юни до 1 юли, включително от 10 до 12 ч. безплатни консултации за инконтиненция. Направления няма да се изискват, но пациентите трябва да си запишат предварително час на тел: 032/905-435 и 032/905-375.

Коментари