Публикация

Откриха бактерия, дълга близо един сантиметър

Откриха бактерия, дълга близо един сантиметър

Учени откриха най-голямата известна бактерия в света в блато в Гваделупа. Тя е под формата на бели нишки и е с дължина около 1 см. Това съобщава сп. Science. Странният организъм, Thiomargarita magnifica, е приблизително 50 пъти по-голям от всички други известни гигантски бактерии и е първият, който се вижда с просто око. Той е изненадал учените, защото според моделите на клетъчния метаболизъм бактериите просто не трябва да растат толкова големи.

 

Организмът е открит от Оливие Грос, професор по морска биология в Université des Antilles в Гваделупа, докато търси симбиотични бактерии в екосистемата на мангровите гори. Тънките бели нишки са се намирали по повърхностите на гниещи листа в плитки тропически морски блата.

 

Жан-Мари Воланд, учен от Националната лаборатория Лорънс Бъркли, който е съавтор на изследването, разказва, че първо е направен микроскопски анализи, за да установи, че нишките са единични клетки. При по-внимателна проверка се разкрива

странна вътрешна структура

В повечето бактерии ДНК плава свободно вътре в клетката. Изглежда, че Thiomargarita magnifica поддържа своята ДНК по-организирано в мембранно обвързани отделения в цялата клетка.

 

Установено е също, че бактерията съдържа три пъти повече гени от повечето бактерии и стотици хиляди копия на генома се разпространяват във всяка клетка, което я прави необичайно сложна.

 

Учените все още не са сигурни как бактериите са еволюирали, за да станат толкова големи. Една от възможностите е, че сa се приспособили, 

за да избягват хищничеството от по-малки организми

„Въпреки това, да стане голяма, би означавало загуба на някои от традиционните предимства на бактериите, включително уникалната възможност да се движат и да колонизират нови ниши“ казва Воланд.

 

Бактериите все още не са открити на други места - и са изчезнали от първоначалното място, където са открити, може би защото са сезонни организми.

 

 

По публикацията работи Бойко Бонев

Коментари