Публикация

МЗ одобри прилагането на втори бустер иРНК ваксина срещу COVID-19

МЗ одобри прилагането на втори бустер иРНК ваксина срещу COVID-19

Министерството на здравеопазването одобри препоръките на Експертния съвет по надзор на имунопрофилактиката относно прилагането на четвърта доза (втори бустер) иРНК ваксина срещу COVID-19 при всички хора на и над 18 г., които желаят. Втората бустерна доза може да се приложи най-малко 4 месеца след първия бустер при тези, чийто завършен ваксинационен курс е с двудозова ваксина.

Втората бустерна доза иРНК ваксина е силно препоръчителна за следните категории хора на и над 18 г.:

  • имунокомпрометирани;
  • трансплантирани пациенти, получаващи имуносупресивна терапия;
    пациенти на хронична диализа;
  • пациенти с онкохематологични заболявания;
  • потребители и персонал в социални заведения, осигуряващи дългосрочна грижа за възрастни хора;
  • медицински специалисти, ангажирани с лечението на пациенти с COVID-19;
  • възрастни хора на и над 65 г.

Становището на Експертния съвет е във връзка с препоръката на Европейската агенция по лекарствата и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията за осигуряване на възможност рискови лица от населението да получат четвърта доза (втори бустер) иРНК ваксина срещу COVID-19, уточняват от МЗ.

Втора бустерна ваксина срещу COVID-19 може да бъде поставена във ваксинационните пунктове на РЗИ

кабинетите на общопрактикуващите лекари, както и в лечебни заведения за болнична и извънболнична медицинска помощ (виж прикачения файл).

 

Считано от понеделник, 27 юни, Националният имунизационен регистър – част от Националната здравно-информационна система – ще позволява въвеждането на приложена втора бустерна иРНК ваксина, като гражданите ще получават и сертификат за ваксинацията. „Информационно обслужване“ АД вече работи по адаптиране функционалностите на системата.

 

Сертификатът ще бъде идентичен с този за поставена първа бустерна доза, като изключение е единствено изписването на поредния номер на приложената ваксина – при втора бустерна ваксина в сертификата ще бъде посочено 4/4. Този сертификат, също като сертификата за поставена първа бустерна ваксина, ще бъде безсрочен, доколкото действащият европейски регламент не предвижда друго.

Коментари

ужас

Петър  Галев
29 юни 2022 16:57

Защо се ужасявате, драга д-р Вълчева, все пак не става въпрос за задължителен бустер, а за възможност. За много хора това е някакво успокоение.