Публикация

Инсулиновата резистентност лесно преминава в диабет, ако не се открие и лекува навреме

Инсулиновата резистентност лесно преминава в диабет, ако не се открие и лекува навреме

Диабет, предиабет и инсулинова резистентност може да се откриват още по-рано, ако се включат повече изследвания в пакета на здравната каса като инсулин на гладно, имунореактивен инсулин и гликиран хемоглобин. Това споделя д-р Слави Бизьоков, общопрактикуващ лекар в с. Дебрен, на 7 км от Гоце Делчев. В практиката му има около 2000 пациенти – от бебета до възрастни на 90 г. В с. Дебрен работи от 1989 г. Целият му професионален живот е минал тук.

Достъпните тестове ще улеснят диагностиката на предиабета

Въпреки препоръките му за рисковите групи, не всеки пациент може да отдели 50-60 лв. за такива изследвания. Ако тестовете са достъпни, метаболитните проблеми ще се откриват навреме, още преди да се е проявил диабетът, посочва д-р Бизьоков.

От 2021 г. изследването на оралният глюкозно толерантен тест се поемат от здравната каса. Но ако може да се пуснат и тестове за нивата на инсулин, ще стане ясно, колко много пациенти поддържат нормална кръвна захар с високи нива на инсулина. Трябва хората да разберат, че това е потенциален диабет и следва да се открива навреме.

Вече при поставяне на диагнозата диабет пациентите се диспансеризират, но фокусът трябва да е върху преддиабетното състояние и инсулиновата резистентност, за да се отложи максимално във времето появата на захарен диабет.

 

Пациентите с вече диагностицирано заболяване не са никак малко в листата на д-р Бизьоков. Повечето са възрастни, но има и няколко деца в 5-6-и клас, които са на инсулин, и такива с ИР, които приемат метформинов препарат. При тях има наследственост, но и затлъстяване, обездвижване. Причините са същите като при възрастните, подобно на много други болести и диабетът се подмладява.

 

Здравната култура на българите се подобрява, но въпреки това не е никак лесно да се каже убедително на хората, какво точно значат граничните стойности на кръвната захар, нарушен глюкозен толеранс.

„Тъй като не изпитват болка или някакъв дискомфорт, не приемат много насериозно задачата да отслабнат. Знаят, че не се хранят правилно, че имат наднормено тегло, но не искат да променят начина си на живот. Трудно е да се променят тези стереотипи, изградени от млада възраст. Продължават да си живеят по стари начин и неглижират възможните усложнения от захарната болест“, споделя д-р Бизьоков.

За съжаление, невинаги е лесно да се постигнат целевите, нормални стойности на кръвната захар и мазнините в кръвта. „Има пациенти, които стриктно спазват съветите и лечението, но въпреки това нямат добра метаболитна компенсация на диабета. При тях сменяме терапията, добавяме продукти, но въпреки това не получаваме желания резултат. При други постигаме целевите стойности, но пък споделят, че им омръзва постоянно да пият лекарства, да спазват диета. Струва им се, че са непълноценни,“ казва още медикът.

Причините за диабета – гени, начин на живот и липса на воля за промяна

Причините за диабета са комплексни. Най-големите грешки в начина на живот са, че прекаляваме с количеството храна, калориите, като при това се ядат некачествени, индустриално произведени продукти, допълва той.

„Хората в селата днес живеят абсолютно по градски – полето е празно, малко хора се занимават със селскостопанска работа. Работят по цехове или в чужбина. Няма такава разлика между града и селото, както е било преди години. Жителите на селата ядат храни от магазина, видени в телевизионните реклами. Тези продукти не са толкова полезни. В допълнение страдат от високи нива на стрес. Много пациенти споделят, че са под голямо напрежение поради финансова несигурност или други причини. Обездвижването играе ключова роля при диабета. Пациентките, които работят в шивашки цехове, качват много килограми, тъй като прекарват всеки ден седнали по 9-10 часа“, споделя д-р Бизьоков.

Граничните стойности на кръвната захар също изискват лечение

Мерките за справяне с диабета започват още при първото установяване на гранични стойности на кръвнаха захар – сутрин на гладно между 6 и 7 mmol. Може да се приемат хранителни добавки, но е добре да се взема и метформинов препарат. Много пациенти успяват по този начин да нормализират нивата на глюкозата.

 

В допълнение д-р Бизьоков препоръчва изследване на инсулина, изчислява HОМА индекса и препоръчва лечение според индивидуалните резултати. Най-трудното за хората е да променят начина си на живот и хранене. По-лесно е да приемат да пият хапчета и да живеят като преди.

Защо са опасни високите нива на инсулина

Високите нива на инсулина означават, че инсулиновите рецептори на клетките са изгубили чувствителност и глюкозата минава по-трудно през клетъчната мембрана. Захарта е нужна на клетката, за да произвежда енергия, а така тя остава гладна.

Доказано е, че само активното движение, спортът подобряват чувствителността на тези рецептори. За да се нормализира нивото на постпрандиалната глюкоза (т.е. след нахранване), след нахранване инсулинът се повишава 4-5 пъти, но на втория час се връща в нормални стойности. Когато се повишава повече от 5 пъти след хранене, това е знак за инсулинова резистентност.

 

Ето и съветите на д-р Бизьоков при повишена кръвна захар:

  • Спешно трябва да се увеличи физическата активност, натоварване.
  • Да се намали общото количество храна, която се приема. Тя трябва да е толкова, колкото изразходва организмът. Високата кръвна захар често означава, че човекът яде в пъти повече, отколкото му трябва като калории. Това води до наднормено тегло и инсулинова резистентност.
  • Внимавайте за апетита! При инсулиновата резистентност регулацията на апетита излиза извън контрол. Високите нива на инсулина правят така, че усещаме глад, дори да нямаме нужда от тази храна. Ние обаче сядаме да ядем, а това води до повишаване на глюкозата. От своя страна това пак повишава инсулина и така се завърта един омагьосан кръг на инсулиновата резистентност.

Диабетът не боли, но затова пък неговите усложнения са много и опасни. Постоянните високи нива на кръвната захар увреждат фините кръвоносни съдове в тялото – очите, периферните нерви, бъбреците и много други. Диабетиците в моята листа най-често страдат от сърдечносъдови усложнения – инфаркти, стенокардия, посочва д-р Бизьоков. Почти всички дългогодишни пациенти с диабет имат поставени стентове, прекарани инсулти. Имат и очни, и бъбречни увреждания, но най-често са сърдечносъдовите инциденти.

 

Автор Илияна Ангелова

Коментари

Съгласна  съм с написаното .Радвам се  ,че Д-р Бизьоков,обръща  внимание  на  превенцията и първичната  профилактика ,на  метаболитните нарушения в  съвременният  живот.Моето  професионално  мнение  по  този  въпрос съм изразила в  статията "Преддиабетно  състояние" от 18 .11.2019.Поздравявам колегата  за  споделеното от  своята  практика на  ОПЛ.