Публикация

В планината се измръзва и когато е топло

Повече от половината случаи на измръзвания в планината са регистрирани при температури над нулата.


За да умре човек от преохлаждане и т.нар. бяла смърт изобщо не е задължително температурите да са минусови, каза д-р Славян Стоилов по време на медицинските семинари в програмата на Международния фестивал на планинарския филм в Банско.

Обикновено това се случва между 0 и 10 градуса, когато хората са спокойни, че е топло, не се обличат, посядат някъде, полягват, почват да губят топлина и след няколко часа заспиват.

Много важен фактор е вятърът - при 10 км в час той отнема 4 пъти повече топлина. Тук говорим за  субективна температура. При минус 1 и вятър 8 км в час усещането е за минус 3 градуса. При 60 км в час скорост на вятъра - става минус 20.

„Толкова е драстично. Затова е жалко да четем по форумите осъдителни коментари, че не е направено всичко възможно някой да бъде спасен. Всяка година някой загива, и то защото няма къде да ги чуе тези неща, а и не се интересува да ги намери. Може да прочетем по вестниците, че температурата е била минус 18 градуса, но ако на билото на връх Ботев е духало с 60 км в час, говорим за минус 50 градуса. Това е субективната температура.” – каза д-р Славян Стоилов в презентацията си „Медицина за пътешественици”.Коментари