Публикация

Осем фармацевти отличени за иновации в аптеките и етичност към пациентите за 2022 г.

Осем фармацевти отличени за иновации в аптеките и етичност към пациентите за 2022 г.

Осем магистър-фармацевти бяха отличени за иновативатичен подход в аптеките, за етично отношение към пациентите и принос към утвърждаването на авторитета на гилдията по време на XV издание на Българските фармацевтични дни. На тържествена церемония в Плодив те получиха най-високото признание на Българския фармацевтичен съюз (БФС) "магистър-фармацевт на 2022 г." 

 

 

Номинациите бяха традиционно на регионалните фармацевтични колегии и бяха обявени от маг.-фарм. Велина Григорова, председател на БФС и главния секретар на организацията маг.-фарм. Димитър Маринов.

 

 

Ето и наградените:

 

Маг.-фарм. Райна Борисова Стефанова от Видин

 

Тя бе отличена, защото повече от четвърт век отстоява добрите фармацевтични практики. Считана е за знакова фигура сред видинските фармацевти, която изгражда основната аптечна структура, осигуряваща непрекъсваема работа на НЗОК. Организира повече от една трета от цялата колегия в РФК-Видин в съвместна професионална дейност, активно участва в съсловната дейност, максимално се придържа към етичните норми на професията и подкрепя инициативите на Фармацевтичния съюз. Тя е водещ иноватор при прилагането на всички нови законови изисквания, пионер при въвеждане на компютризираното складовото стопанство, верификацията, СЕСПА и електронното здравеопазване. 

 

 

Маг.-фарм. Веселина Батанова Лазарова от РФК-Добрич 

 

Тя спечели приза със своята коректност, почтеност и висок професионализъм, доказан в продължение на близо  половин век.

 

 

Маг.-фарм. Елка Сашкова Петкова от РФК-Бургас

 

 

Редовен член е на РФК Бургас от 2015 г.  Работила е в областта на търговията на едро с лекарствени продукти, а понастоящем работи като фармацевт в една от собствените си аптеки и осигурява работа в комфортна и професионална среда на над 100 магистър- и помощник-фармацевти. Като фармацевт управлява бизнес, който не е фокусиран само върху финансовия успех. Приоритет в работата ѝ е осигуряване на фармацевтична грижа и здравен комфорт за посетителите в аптеката, като лекарствата са само част от предоставената услуга.

 

 

Маг.-фарм. Валентина Димитрова Пешева от РФК Благоевград

 

 

Тя е магистър-фармацевт с 35-годишен стаж и активно участва във всички инициативи на колегията. В годините е била член на УС, а от няколко години и председател на контролната комисия. С обичта към професията е мотивирала и една от дъщерите си да продължи традицията в семейството. Дисциплиниран и отдаден на работата си фармацевт, подпомагал методично и УС на РФК-Благоевград.

 

 

Маг.-фарм. Рада Стойкова Пехливанова, дългогодишен председател на РФК - Варна

 

 

Като дългогодишен преподавател в Медицинския колеж - Варна, тя успява да предаде знанията и уменията си на следващите поколения. Ръководи преддипломни стажове на фармацевти, участва дейно в организацията на няколко Фармацевтични бизнес форума на ФФ към Медицински Университет - Варна.  Тя създава устойчиви основи за взаимодействие между местните институции и РФК - Варна. Благодарение на нейните усилия колегията е разпознаваема сред местната власт. Поставя началото на сътрудничеството между Медицински колеж - Варна, а по-късно и между ФФ към МУ- Варна. С опита и ентусиазма си успява да обедини идеите на магистър-фармацевтите от академичното съсловие, аптеките за обслужване на населението и болнични аптеки. Поддръжник на етичния модел и добрите фармацевтични практики. Участва в редица комисии и срещи извън структурата на РФК-Варна, а към момента председател на Контролната Комисия, член на арбитражната комисия и представител за изработване на НАК.  Колегите й я определят като обединител за РФК- Варна.

 

 

Маг.-фарм. Надежда Георгиева Цанкова от РФК-Плевен 

 

 

Тя е дългогодишен опит и собственик на аптека с широки познания в сферата на фармацията, които й помагат да е ежедневно полезна на своите пациенти. Редовен участник на БФД. Принципен и мотивиран защититник на правата на магистър-фармацевтите.

 

 

Маг.-фарм. Вергиния Василева Лазарова от РФК София-столична

 

 

През последната година магистър-фармацевт Вергиния Лазарова става лице на колегията и представя магистър-фармацевтите навсякъде и по всяко време. Тя е винаги насреща за медийни изяви и публична защита на магистър-фармацевтите и професията, независимо от професионалните си ангажименти и работни графици. Представя професията ни в най-добрата светлина пред пациентите и обществото, борейки се с проблемите на системата. Тя е и един от двамата представители на колегията в преговорната група със здравната каса, където отстоява позицията на магистър-фармацевтите, бори се за отпадане на несправедливите за колегите клаузи по договорите с касата и отстоява интересите на работещите колеги в аптеките. Тя е

най-младият член на УС на РФК София-столична и е един от младите фармацевти, които проявяват инициативност и инвестират от времето и енергията си за професията, съсловието, решаването на проблемите и с визия за бъдещото развитие фармацевтите в България. 

 

 

Маг.-фармацевт Димитрия Петрова Стайкова, председател на  РФК-Пловдив

 

 

Обаятелна и завладяваща, дългогодишен член на централното ръководство на БФС и председател на РФК Пловдив няколко мандата. Един от най-ревностните защитници на професията магистър-фармацевт с познанита си за лековитите билки повече от всеки друг.

 

Призът за РФК на 2022 г. спечели РФК София-столична. 

 

 

 

 

Коментари