Публикация

Уролог от ИСУЛ с презентации на един от най-престижните световни форуми за бъбречно-каменната болест

Уролог от ИСУЛ с презентации на един от най-престижните световни форуми за бъбречно-каменната болест

Доц. д-р Еленко Попов представи опита на Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ в лечението на бъбречно-каменната болест по време на елитния форум „Experts in stone disease“/ „Експерти в бъбречно-каменната болест“, който събра в Атина най-добрите специалисти по бъбречно-каменна болест в света.

Доц. д-р Попов презентира опита на българските уролози в областта на флексибилната уретроскопия

– един от водещите методи за лечение на камъни в горните пикочни пътища и най-вече в бъбрека.

„Това е минимално инвазивен метод, при който не се нарушава целостта на тъканите на пациента, а с мека, гъвкава камера се качваме по пътя на урината – през пикочния канал, пикочния мехур в посока към бъбреците и физически достигаме камъка, който се разрушава с помощта на лазер. Процедурата е изключително щадяща за пациента, който си тръгва без никакъв разрез, а възстановяването е много бързо“, обяснява доц. д-р Еленко Попов.

Около 8 - 10 пациенти на месец се възползват от тази процедура в Клиниката по урология и андрология

на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. В момента в света тя измества почти всички други методи, особено, когато става въпрос за големи камъни. „Единственото реално ограничение за този метод е камъкът да не надвишава 2 см, което е доста сериозен размер за камък в бъбреците. Достатъчно е камерата да успее да достигне до камъка – направи ли го, няма камък, който да може да устои на силата на лазера“, коментира известният уролог.

Клиниката на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ разполага с най-новото поколение хибриден тулиев лазер

който носи сериен номер 27, което означава, че към края на 2019 година, когато е монтиран, в света е имало само още 26 такива машини. Уредът е известен като джобното ножче в урологията, тъй като освен за разбиване на камъни в бъбреците е подходящ и за редица други интервенции, включително и върху простатната жлеза.


Освен филмчето, представящо резултатите на българската клиника в областта на флексибилната уретроскопия, доц. д-р Еленко Попов е имал още три участия (с презентации и като модератор на дискусия, свързана с ролята на ролята на нефролозите и уролозите в лечението на бъбречно-каменната болест).


Създател на елитарния форум „Experts in stone disease“ е проф. Ноор Нийлс-Питер Бухолц, при който българският уролог е имал честта да специализира. Проф. Бухолц е един от водещите специалисти по минимално-инвазивно лечение на бъбречно-каменната болест в световен мащаб. Една от каузите, с които известният германец активно се занимава, е развитието на урологични мрежи, особено такива, които помагат на страните, които са недофинансирани. България е водеща страна в тези мрежи, тя е донор на знание и опит. Реципиентите на този опит са страните от т.н. Трети свят.

 

Източник: УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

 

Коментари

Браво!