Публикация

7 компании с приз за фармацевтични продукти от БФС за 2022 г.

7 компании с приз за фармацевтични продукти от БФС за 2022 г.

7 компании бяха отличени за фармацевтични продукти на 2022 г. по време на XV  издание на Българските фармацевтични дни, проведени от 24 до 26 юни в Пловдив. Те са определени от Експертна комисия в състав: проф. Илко Гетов, преподавател в катедра "Организация и икономика на фармацията" на ФФ при МУ-София - председател, и членове: маг.-фарм. Анжела Мизова, зам.-председателна на УС на БФС, маг.-фарм. Маргарита Грозданова - член на УС на БФС, маг.-фарм Светослав Крумов, председател на Контролната комисия на БФС и маг.-фарм. Светослав Стоев, член на Комисията по качество на БФС.

 

Кои са отличените?

 

Астра Зенека България ЕООД за продукта Forxiga 
 

Forxiga е лекарство за лечение на три взаимосвързани социалнозначими заболявания - диабет тип 2,  сърдечна недостатъчност и хронично бъбречно заболяване.

Около 350 000 пациенти в България страдат от захарен диабет тип 2. Смъртността вследствие на сърдечна недостатъчност е по-висока от най-масово разпространените видове рак. В продължение на повече от 25 години нямаше иновативно лечение на хроничното бъбречно заболяване.

Продуктът е награден в категорията лекарствен продукт по лекарско предписание поливалентна терапия на социално значими заболявания. 

 

 

Ново Нордиск Фарма ЕАД за продукта Rybelsus®

 

Rybelsus® е първо и единствено по рода си лечение на захарен диабет тип 2. Първият перорален GLP-1 рецепторен агонист, таблетка семаглутид. Уникалната технология позволява перорален прием на белътчна молекула - семаглутид. Rybelsus® намалява гликирания хемоглобин, помага на пациентите да намалят телесното си тегло и редуцира кардиометаболитните рискови фактори. 

Отличието е в категория лекарствен продукт по лекарско предписание за технологична иновация, първи перорален продукт в терапевтичния клас.

 

 

Мерк Шарп и Доум България ЕООД за продукта Adempas (Riociguat)
 

 

Adempas (Riociguat) е единственото одобрено терапевтично медикаментозно решение при пациенти с неоперабилна хронична тромбоемболична белодробна хипертония (ХТБХ) или рецидивираща/персистираща болест след белодробна ендартеректомия. Това е първият медикамент от нов клас терапии, с иновативен механизъм на действие, демонстриращ клинично значима полза в редица крайни точки за ефикасност при пациенти с ХТБХ.

Лекарствен продукт по лекарско предписание, алтернатива при неоперабилни пациенти.

 

 

Дансон Трейдинг ООД за продукта Хепарин ПЛЮС ДС гел, 50 гр.  

 


Хепарин ПЛЮС е първият многокомпонентен лекарствен продукт, съдържащ хепарин за локално приложение на българския пазар. 

Той бе отличен за лекарствен продукт без лекарско предписание.

 

 

Евофарма ЕООД за продукта BioGaia Protectis
 

 

BioGaia капсули е иновативен пробиотик, който е под формата на веган капсули. Съдържа патентования щам Limosilactobacillus reuteri Protectis, който спомага за възстановяването на баланса на микрофлората на стомашно-чревния тракт.

BioGaia капсули осигурява така необходимите "добри бактерии, без които не можем".

Продуктът е отличен като хранителна добавка.

 

 

Боарон БГ ЕООД за продукта Осцилококцинум 0,01 ml/1 g. 


 
Осцилококцинум е хомеопатичен лекарствен продукт на Боарон с клинично доказана ефективност за профилактика и лечение на грипни състояния в начален и клиничен стадий. Може да се прилага при бебета, малки деца и възрастни, без странични действия и противопоказания.

Наградата е за хомеопатичен лекарствен продукт.

 

 

Наос България ЕООД за продукта Photoderm Lait ULTRA SPF50+
 

 

Фотодерм Мляко Ултра SPF 50+ е иновативен слънцезащитен продукт подходящ за цялото семейство, от деца над 12 месеца, до бременни и кърмачки и също подходящ дори за пациенти с онкологични заболявания. Той не само защитава кожата от UV лъчите чрез UV филтри, а допълнително увеличава естествената биологична защита на кожата.

Отличен е в категорията козметичен продукт.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари