Публикация

Д-р Ивета Ташева, кардиолог: Профилът на пациентите ни се изменя

Д-р Ивета Ташева, кардиолог: Профилът на пациентите ни се изменя

„Над 50 амбулаторни прегледа са извършили кардиолозите от ДКЦ „Софиямед“, които са част от екипа на Клиниката по кардиология и инвазивна кардиология на УМБАЛ „Софиямед“, само през вчерашния понеделник. В над 50% от тях се е налагала корекция във вече назначена терапия или влошаване, изискващо хоспитализация.

През първия работен ден от седмицата в Клиниката ни са извършени 15 интервенционални процедури

а през днешния ден се очакват още 15. Това коментира д-р Ивета Ташева, д.м., началник на Кардиологичната клиника в лечебното заведение.

 

Тя обобщи, че профила на пациентите, които търсят кардиологична помощ в техните кабинети в ДКЦ, вече се изменя:

„Ако малко след падането на ограничителните мерки преглеждахме предимно пациенти с пост ковиден синдром, напоследък пациентите, които ни търсят, са такива, които са с вече установено кардиологично заболяване. Те са на средна или в напреднала възраст, и ни посещават по повод коригиране в терапията или влошаване в състоянието им. Навременната диагностика при тези пациенти е от изключителна важност за своевременно овладяване на състоянието им“.

Останалите пациенти, които посещават кабинета на д-р Ташева и екипа от кардиолози на ДКЦ „Софиямед“, търсят консултация относно профилактика като голяма част от тях са и пациентите, преминали през Спешно отделение и докараните с линейка по спешност.


„Профилактичните прегледи за сърдечносъдови заболявания е добре да се извършват веднъж на 1 година, като се започне от 45 години при мъжете и 50 години при жените.

Честотата на прегледите се определя от индивидуалния рисков профил

При наличие на повече от 2 рискови фактора за исхемична болест на сърцето е необходимо ежегодно изследване на липиден профил, ЕКГ, и насочени изследвания при установяване на абнормна находка“, съветва д-р Ташева.

Коментари