Публикация

Вода в коляното - причини и лечение

Вода в коляното - причини и лечение

Натрупването на вода в коляното е едно от най-честите оплаквания които водят пациента при нас. За него има различни причини, като основната е  травмиране по различни начини. Както падането, така и усукването, или дори и продължителното ходене, без предварителна подготовка могат да доведат до ставен излив. Затова ролята на специалиста ортопед е да установи точната причина или комбинация от индивидуални фактори, довели до натрупване на вода в коляното. Хората търсят най-често лекар, когато се появи болковият синдром.

 

Причините може да са:

  • травми; 
  • износване - ставна дегенерация при артрозна болест;
  • определени заболявания, главно артроза;
  • възпалителни процеси. 

Травмите са по-чести при млади и активни хора, които спортуват и се излагат на големи и стресови натоварвания. При възрастните по-честата причина е артрозата, която почти винаги е свързана и с оток на ставата. 

Как се поставя диагнозата

Започва се с клиничен преглед, така се отдиференцира дали оплакването е свързано точно с коляното. Често проблеми в тазобедрената става рефлектират върху коляното и човек изпитва болка там. Може да има засягане в кръста, неврологични проблеми или мускулно пренапрежение, които да провокират оплакванията. Проверява се механиката, защото може да е налице неправилно движение на коляното, което да доведе до оток. Ако причината за износване е възпаление, то състоянието се усложнява с времето. 

Рентгенът е еднакво важен с ЯМР

За точна диагноза винаги се прави рентгенова снимка на ставата, за да се изключат ставни отклонения и да се види, дали са правилно съпоставени осите на коляното. Ако има едновременно отклонение в осите на крайника и пренатоварване по различни причини, това води до прекомерно обременяване на коляното, оток и болка. 

Често пациенти идват на преглед с изследване от ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), което сами са си направили. То обаче не може да установи, има ли отклонения в анатомията и ориентацията на костите, затова държим на рентгеновото изследване. Снимката се прави като фас, профил и аксиална. По нея опитният специалист може да установи евентуални начални деформации във формата на костите, отклонения в съпоставянето им. 

 

При мекотъканни проблеми, хрущялни, или менискуски увреди диагностиката се подпомага от сложно образно изследване с ядреномагнитен резонанс (ЯМР). При съмнение за възпаление се правят и кръвни изследвания. При възпаление на ставата по метаболитни причини проблемът не е механичен, а свързан с обмяната в организма, затова е важно да се видят отклонения в лабораторните стойности. В тези случаи не се касае за  инфекциозен процес, а има възпаление, локално раздразване поради причина, която обаче е много по-сложна като произход – промяна в обменните процеси и натрупване на отпадни вещества, имунологична реакция или други.

 

Нелекувани травми в миналото също може да станат причина за болка и излив в коляното. Например, ако менискусна увреда не е лекувана правилно, се нарушава оптималната механика на коляното и това бавно, постепенно води до увреждане на ставния хрущял. В началото той започва да се размеква, да се напуква. После се отделят парченца от него и увредата бързо прогресира. 

Лечението - покой и обездвижване

Първите лечебни мерки при оток в коляното са покой, ненатоварване, обездвижване на крайника - с ортеза или покой на легло. Помагат още охлаждане, обезболяване. 

Винаги трябва да се потърси квалифицирана помощ при специалист, за да се прецени тежестта на оплакванията и причината довела до тях. Ако причината е травма и тя не се лекува правилно, това често може да доведе до бъдещи проблеми със ставата.

Пункция за изтегляне на течността се прави рядко. Лично аз я избягвам при артрозно коляно. Влиза в съображение само при по-големи изливи, ако е наложително да се отбремени коляното. При травма може да бъде направена при голям хематом – за да се облекчи болката и ускори възстановяването.

 

При възрастните е важно да се установи причината за оплакванията и те да получат лечение, съобразено с индивидуалното им здравословно състояние. Няма един единствен подход, който да е най-добър. Важно е ставата да се съхрани и да функционира правилно максимално дълго. За целта помагат физиопроцедурите, добавките за ставен хрущял, които има под различна форма.

 

Възможни са и оперативни интервенции. При ранните стадии - ендоскопска миниинвазивна хирургия. Трябва да са налице определените индикации. Много често при възрастните с артрозна болест, когато менискусът е част от увредата, ендоскопското оперативно лечение (почистване на ставата, менискусна хирургия), не води до подобряване на ставата, освен ако няма ставен блокаж. Ако приничаната за ставен излив е напреднала артроза, то възможностите за лечение на износването са ограничени. При по-възрастни пациенти в съображение при лечението може да влезе и ставното протезиране, особено при тежките и крайни стадии на износване.

Коментари

Апостол Шепков
29 юни 2022 22:50

Получих вода в коляното след травма-удар в твърд предмет. След многобройни лекарски консултации и многократно източване на водата един професор ме убеди ,че трябва да ми сменят  половината  става с изкуствена и ще се оправя. Направиха ми операция -тежка и болезнена и след три месечно прохождане  на четвъртия месец водата се появи отново  и започна отново повтарящо се източване . Изцяло безсмислена операция ,освен смисъла за пари. И един приятел ми помогна. Кълнове от картофи в медицински спирт--един месец престояват  и при малка поява на вода в коляното  намазваш сутрин и вечер болното коляно и след няколко дена си във форма. И при нужда-след месец, два , три - повтаряш....Може ли рецепта за кълновете

Браво!

Браво на приятеля му, а на доктора: не, мислил е за хонорара от ставата, безполезно осакатяване за пари!