Публикация

Слънчев и топлинен удар - разлики, рискови фактори и първа помощ

Слънчев и топлинен удар - разлики, рискови фактори и първа помощ

Д-р Чавдар Чобанов е общопрактикуващ лекар от Гоце Делчев. С него разговаряме за това как да се предпазим от слънчев и топлинен удар в летните жеги и как да окажем първа помощ на пострадал от тях.

 

Каква е разликата между слънчев и топлинен удар?

 

Причините при двата удара са различни, но клиничната картина и оказването на първа помощ са много сходни.

 

При слънчевия удар основна причина се явява прякото нагряване на главата от слънчевите лъчи за по-продължителен период. Слънчевият спектър е съвкупност от лъчи с различни дължини на вълните и съответно с различна дълбочина на проникване, включително и в човешкото тяло. Някои късовълнови лъчи имат пряко действие върху горните структури на мозъка и при тях се наблюдава общо прегряване на мозъка с разширяване на мозъчните съдове. Развиват се следните симптоми - главоболие, гадене, виене на свят, общо неразположение, а в по-тежки случаи - халюцинации, колапс и загуба на съзнание до гърч.

 

При топлинния удар нямаме пряко действие на слънчевите лъчи върху главата, основно тук се касае за висока температура, висока влажност, затворени и топли помещения или казано най-общо - прегряване на цялото тяло. Явява се нарушение на защитните терморегулаторни механизми на организма, особено на потоотделянето. Кожата става суха, топла и зачервена, учестява се дишането, появява се виене на свят, премаляване, колапс и загуба на съзнание до гърч. Общата температура е повишена, понякога около 40 градуса.

 

Има ли рискови групи, при които тези състояния са по-чести?

 

Най-рисковата група са малки деца, поради незрялата още терморегулация, и възрастните хора над 65 години, поради по-ниското съдържание на вода в организма.

Друга рискова група са лица с придружаващи хронични заболявания на сърдечно-съдовата система, захарен диабет, заболявания на централната нервна система, затлъстяване, хора, прекарали мозъчен инсулт и др.

 

До колко е опасен приемът на алкохол, когато е топло?

 

Алкохолът не се препоръчва в горещите летни дни, особено ако се съчетае с по-продължително излагане на слънце или пребиваване  в топли помещения! Той сам по себе си води до разширяване на кръвоносните съдове, особено в кожата. Нарушава общата терморегулация на организма, води до бързо спадане на артериалното налягане. Може да влоши допълнително оросяването на мозъка и да ускори настъпването на слънчев или топлинен удар.

 

Как се оказва първа помощ при слънчев и топлинен удар?

 

Първо пострадалият се извежда от опасната среда, поставя се на открито, проветриво и сенчесто място. Разхлабват се дрехите около врата.

 

Втора стъпка е свалянето на температурата на тялото - охлаждане с мокри кърпи, чаршаф или други подръчни материали, като лед, студени бутилки и др. Не се препоръчва поставянето на силно охладени материали, директно върху главата, а се използва влажна кърпа със стайна или леко по-хладна температура.

 

Дават се студени и подсладени напитки на глътки през определен интервал.

 

Ако пострадалият не е в съзнание и не може да гълта, се реанимира от запознати с тази техника лица до идването на лекар или Спешна помощ.

 

Как протича възстановяването след топлинен удар? Необходим ли е прием на медикаменти?

 

Обикновено в по-леките случаи възстановяването е до 2 часа при адекватна хидратация и нормализиране на температурата. Пострадалият може да има остатъчно главоболие и леко общо неразположение, но е противопоказно да се излага в близките часове на същата враждебна среда, от която е пострадал.

 

От медикаментите може да се използва антипиретик за сваляне на температурата и витамин С. Други и по-сериозни медикаменти се приемат само по преценка на лекар.

 

Как да се предпазим от топлинен и слънчев удар в жегите?

 

Обикновено човек си знае възможностите на организма и сам преценява колко време може да го натоварва. Децата трябва да се контролират от близките си, те нямат адекватна преценка.

 

Не е желателно да се пребивава навън в часовете между 11:00 и 15:00 часа в горещите летни дни. Добре е дрехите да са в бял цвят или светли тонове, по-широки и от незадържаща топлината материя. Желателно е да се носи бяла лятна шапка при директно излагане на силно слънце.

 

Препоръчва се адекватен прием на течности за добра хидратация. Забранена е употребата на алкохолни напитки. Трябва да се избягват затворени, непроветрени и топли помещения, добре е да се предпочитат откритите пространства с възможност за сянка.

 

На края искам да споделя, че топлинният и слънчевият удар в болшинството от случаите протичат леко и среднотежко, но понякога могат да завършат фатално. Не подценявайте силното слънце и горещините през лятото.

 

Автор: Бойко Бонев

Коментари