Публикация

Д-р Иван Маджаров: Тормозът и натискът на НЗОК над лекарите е най-прекият път към провал на дигитализацията

Д-р Иван Маджаров: Тормозът и натискът на НЗОК над лекарите е най-прекият път към провал на дигитализацията

Диалогът ни със Здравната каса ще спре, в момента, в който видим, че има наказани общопрактикуващи лекари и незаплатена, но извършена дейност заради проблем с отчитането към Националната здравно-информационно система. Това каза пред БНР председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

 

„Ние категорично ще застанем на страната на колегите си и след като някой разбира дигитализацията като форма за тормоз и натиск върху лекарите, категорично ще застанем на позиция, че докато не бъдат изчистени предварително неща като да не се наказват колеги, докато не се напишат ясни писмени указания между договорните партньори и НЗОК, не могат да очакват нашата подкрепа", заяви той и добави, че НЗОК продължава да работи със своите договорни партньори като с подчинени.

 

По думите му БЛС категорично във всичките си действия подкрепя дигитализацията. Но това не трябва да е свързано с налагане на нови тегоби на колегите, още по-малко като някакъв

метод за ограничаване на финансиране, налагане на глоби, санкции

„Това, което нас ни притеснява е, че независимо, че се отправили писмено предложение до управителя на НЗОК, в което казваме, че над 80 на сто от дейносите са вкарани в НЗИС, системата работи, но нека за този първи месец юни, ако има установено несъответствие на данните постъпили в НЗИС и данните от месечните електронни отчети към НЗОК, това да не е основание лекарите да не получат средства за отчетена и извършена дейност за месеца. Отговор обаче нямаме от НЗОК“, каза председателят на БЛС.

 

Според него това само ще доведе до отрицателни настроения към нововъведенията, ще даде повод на тези, които са против дигитализацията, да кажат, че това е пълен провал. Той изрази съжаление, че отсрещната страна засега не проявява гъвкавост и добави, че за него това е най-прекият път към провала на дигитализацията.

 

„Чухме предложение, че който имал оплаквания, да ги подаде писмено, това за мен е непряка заплаха за проверки. А има много случаи, в които системата не започваше да приема документите. Не разбирам твърдоглавието на НЗОК", заяви още председателят на БЛС.

 

Той припомни, че от 1 юни не само електронното направление, но и цялата дейност в извънболничната медицинска помощ премина на ново ниво - всички събития в кабинета на общопрактикуващия лекар, на специалиста, в лабораторията се подават към Национално здравно информационна система.

Същите проблеми сега се очакват от 1 август и за болничната помощ

Там уверенията са, че ще се започне с подаване към НЗИС при постъпване и изписване от болница, за епикризата, но според д-р Маджаров и в тези случаи трябваше да се започне с пилотни проекти на няколко места, за да се види какво се прави, ако в тези случаи системата блокира - къде го пращаме пациента.

 

По думите на д-р Иван Маджаров въвеждането на новата система вече е довела до отказ на по-възрастните лекари да работят като общопрактикуващи лекари.

 

Според него трябва да има възможност лекарите да имат възможност, изпращайки информацията към НЗИС да знаят дали не са допуснали грешка, за да са сигурни какво е отчетено и да имат обратна информация дали са подали всичко, така че след това всичко извършено да им бъде и заплатено.

 

Председателят на БЛС счита, че настояването да има задължителен характер за електронните "бели рецепти" говори за

"нездрав" търговски интерес за маркетиране на определени медикаменти

От това пациентът не печели нищо, защото за лекарите, за изследователите и научните дружества е важна здравната информация за лечението на хронично болните и диспансеризираните пациенти, а за тези пациенти рецептите за лекарствата им, които се поемат от НЗОК, така или иначе са електронни.

 

Белите рецепти и у нас, както и в другите страни, трябва да бъдат и хартиени, и електронни, поясни д-р Маджаров.

Коментари