Публикация

Не подценявайте хепатита!

74 % от хората, участвали в анкетата на сайта health.bg, посочват, че биха се изследвали за хепатит, а 12 на сто само ако лекарят им препоръча.


На скрининг не биха се подложили 6% от анкетираните.

За съжаление обаче има и хора, които не са запознати с коварното заболяване - 8 на сто от участниците в допитването.

Вирусните хепатити са едни от най-често срещаните инфекциозни заболявания и продължават да бъдат актуален проблем в медицината.

Статистика сочи, че всеки дванадесети човек по света е носител на вируса на хепатит без да подозира. Голяма част от хората не знаят, че са болни поради безсимптомното протичане и разбират за това съвсем случайно.

Хепатит B, наричан още „тихият убиец”, е заболяване на черния дроб, което протича остро и хронично. У нас най-често боледуващи от остър вирусен хепатит В са хората между 18 и 29 години.

Веднъж станал хроничен, хепатит В е нелечим до края на живота. Разпространява се предимно по кръвен път - кръвни манипулации, споделени игли при наркозависими, кръвопреливане; по полов път; при раждане от заразена майка на новородено. Болестта убива над 1 милион души годишно. По света има над 350 милиона хронично болни.

Приблизително 70% от инфектираните с вируса на хепатит С развиват хроничен хепатит C.  Разпространява се чрез инфектирана кръв - чрез кръвни манипулации, кръвопреливане, споделяне на игли при наркозависими, стоматологични интервенции, татуиране, акупунктура, хемодиализа, в редки случаи и при полов контакт (около 1%). По света има над 170 милиона болни.

В средата на октомври беше дадено началото на Националната кампания за анонимно и безплатно изследване за хепатит В и С.

В София и във Варна бяха открити два кабинета за анонимно и безплатно изследване за хепатит В и С. Всеки, който желае, може да ги посети до края на годината на адрес:

•    София, ул. „Захарий Круша” №2, лаборатория „Санте”;

      Работно време: всеки делничен ден от 8:00 до 18:00 часа.

•    Варна, бул. „Съборни” №24, ет.3, (бившата Стоматология), лаборатория „Статус”;

     Работно време: Всеки делничен ден от 8:00 до 17:00 часа.
Не е необходимо предварително записване.

Коментари