Публикация

Нефрологията е привлекателна за млади специалисти - ето защо

Нефрологията е привлекателна за млади специалисти - ето защо

Срещата ми с нефрологията предизвиква буря от емоции в душата ми, беше
нещо като любов от пръв поглед, казва д-р Николай Гарев.

В семейството всички са лекари

Като всяка любов, донася на тогавашния студент в 4-ти курс в МУ-Плевен драматичен конфликт. „В семейството ми всички са доктори – майка ми е педиатър и общопрактикуващ лекар, брат ми се развива в сферата на медицинската онкология във ВМА, а баща ми е нефролог. Нали знаете с какви очи се гледа на децата на медиците, които наследяват специалността на родителите си. Попадат в токсична атмосфера и аз реших да се откажа“, разказва той.

Отначало се ориентира към друга специалност

Д-р Лазар Гарев, баща на д-р Николай Гарев, е водещ нефролог в Плевен и региона, подготвил е много специализанти, на които е дал занаят в ръцете, лекар от старата школа с име и авторитет. Затова синът решава да зачеркне нефрологията и да се ориентира към друга специалност.


След като се дипломира през 2020 г., Николай получава предложение да се развива в Акушерството и гинекологията. „Това е много благородна професия, изисква огромна отговорност и висок професионализъм, но в крайна сметка отказах“, казва младият лекар.

Но притегателната сила на Нефрологията надделява

Притегателната сила на нефрологията надделява и така през март 2021 г. става специализант в частната многопрофилна болница „Св. Пантелеймон“ в Плевен. 
Едновременно с това практикува в един от трите диализни центъра в града.


В нефрологията е привлечен от патологията на гломерулите. Пациентите трудно се повлияват от терапиите, които им се предписват, а това е предизвикателство. Вече е виждал няколко интересни случая, които подготвя за представяне пред медицинската общност.

Има желание да се усъвършенства в правенето на бъбречни биопсии

Тези интервенции се извършват на малко места в страната. В болницата, в която специализира, никой не се занимава с това. 

 

Д-р Николай Гарев има опит и като медицински журналист – когато е в 3-ти курс, започва да пише статии за известни здравни сайтове. Сега възнамерява да увеличи ангажираността си към тези занимания, а за да е в крак със съвременните тенденции, смята да създава и видеоматериали, защото са предпочитани от аудиторията.

Коментари

"В нефрологията е привлечен от патологията на гломерулите. Пациентите трудно се повлияват от терапиите, които им се предписват, а това е предизвикателство." Имате пред вид глумерулонефрит и нефритен синдром ли - какви са случаите на повлияване - с каква терапия