Публикация

МЗ: В МБАЛ Сливен са измъчвани деца

МЗ: В МБАЛ Сливен са измъчвани деца

Министерството на здравеопазването потвърди информацията от февруари 2022 г., че в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ в Сливен е имало неправомерно връзване на новородени. По време на пресконференция днес началникът на кабинета на министъра доц. Васил Пандов каза, че в лечебното заведение са извършени две проверки. Първата е била веднага след информацията в медиите, за връзването на децата.

 

Три месеца по-късно е направена внезапна проверка, която е установила абсолютно същото нарушение. Доц. Пандов каза, че ръководството на болницата е утвърдило във вътрешния правилник, възможността новородените да бъдат връзвани. Това обаче е

в абсолютно противоречие с медицинските стандарти

които позволяват това да се прави единствено когато на децата трябва да се извършват вливания. Проверката е показала, че новородените са били вързани за краката и ръцете без да има нужда от това. Доц. Пандов нарече тази практика престъпна и заяви, че по този начин децата са били измъчвани.

 

Одитът в лечебното заведение също така е установил, че в лечебното заведение има нарушения в областта на обществените поръчки, засягащ начинът на тяхното привеждане.

 

Автор: Бойко Бонев

Коментари