Публикация

За какви нарушения в „Пирогов“ е отстранен проф. Поромански?

За какви нарушения в „Пирогов“ е отстранен проф. Поромански?

Директорът на „Пирогов“ проф. Иван Поромански е бил отстранен от поста си заради нарушения при изплащането на просрочените задължения на болницата. Това стана ясно от пресконференция на Министерството на здравеопазването. Началникът на кабинета на министъра доц. Васил Пандов каза, че в лечебното заведение са направени няколко проверки.

 

Първата е след сигнал от страна на доставчик, който се е оплакал, че задълженията към него не се заплащат, като това става без основание. Одитът на болницата е показал, че тя е сключила 1057 договора. Плащанията към фирмите са се извършвали без да се спазва реда по постъпването на договорите. По думите на доц. Пандев

 

някои от доставчиците са били привилегировани при погасяването на дълговете, а други – низвергнати.

 

Друга проверка е направена след оплакване от страна на общината в Царево. От „Пирогов“ са планирали откриването на медицински център в помещения, собственост на общината. Там е била доставена апаратура на значителна стойност, която в последствие е била изоставена. От общината са се обърнали към болницата да си я прибере, но това така и не се е случило.

 

Прокуристът на министерството Пламен Милев обяви, че просрочените задължения на „Пирогов“ са нараснали от 9 на 16 млн. лв. Те са най-вече за лекарства и медицински изделия, за близо 14 млн. лв. Освен това болницата е похарчила за една година огромната сума от 1 млн. лв. за канцеларски материали. В същото време в сметките на лечебното заведение има 6 млн. лв.

 

Автор: Бойко Бонев

Коментари