Публикация

РЗИ са закупували антигенни тестове за ковид по цени в пъти по-високи от нормалните

РЗИ са закупували антигенни тестове за ковид по цени в пъти по-високи от нормалните

МЗ е установило нарушения на Регионалните здравни инспекции при доставките на антигенни тестове за COVID-19 и лични предпазни средства. Това обяви по време на пресконференция днес началникът на кабинета на министъра доц. Васил Пандов. По време на извънредната обстановка те бяха предвидени да бъдат закупувани от РЗИ без обществена поръчка. Доц. Пандов коментира, че все пак е имало ясни правила за това, които би трябвало да осигурят прозрачност.

 

Проверката е установила, че процедурите по закупуване са правени при липса на отчетност и прозрачност. Някои

РЗИ са закупували антигените тестове на цени между 3 и 18.50 лв.,

като най-високи са били те при РЗИ Смолян. За сравнение, по обществената поръчка на МЗ за антигенни тестове на учениците, цената на един от тях е била 2,03 лв. Отпуснатите средства от МЗ за това са били 7 млн. лв. през 2021 г.

 

Доц. Пандов каза, че в само в 5 РЗИ-та за създадени комисии, които да разглеждат офертите. 22 РЗИ-та са публикували покани за доставка на тестове и предпазни средства, но 13 от тях не са заложили никакви критерии. Други пък са сложили критерии, които не са задължителни. Има инспекции, които не са посочили срокове за разглеждане на предложенията. Всичко това е довело до огромното разминаване в цените.

 

Сериозно нарушение е, че някои РЗИ-та не са предоставяли информация на участниците в процедурите. По думите на доц. Пандов това е довело до липса на равнопоставеност между доставчиците. Не е предоставяна информация дори и на контролните органи.

 

Автор: Бойко Бонев

Коментари