Публикация

Полезни навици срещу разширени вени

Доц. Андрея Андреев, завеждащ отделение „Съдова хирургия” в болница „Св. Иван Рилски”, Стара Загора, в интервю за Хелт медия.


Доц. Андреев, разширените вени е едно заболяване, което се наблюдава само при възрастните ли, или и по-млади хора могат да бъдат засегнати от него?
Разширените вени, които са форма на проява на венозна недостатъчност, засягат всички възрасти. Има хора които се раждат с разширени вени. Има и такива, чиито проблеми с вените се появяват в пубертета. При някои млади момичета разширените вени се получават след първото раждане.

Колко често се среща това заболяване сред днешното население?
За съжаление много често и именно това го прави едно от социално значимите заболявания на нашето време. Според статистиката 30% от населението на европейските държави, включително България, страда от венозни заболявания, като при хората над 50 години болести на вените се установяват в над 60% от случаите.

Има ли професии, които „улесняват” появата на разширени вени?
Разбира се. Всеки вид работа, който е свързан с продължително стоене прав, както е при продавачи, сервитьори, фризьори, медицински сестри и т.н., натоварва изключително много венозната система. Вреда нанася и целодневната работа в седнало положение пред компютъра.

В тази връзка какви полезни навици трябва да изградят в ежедневието си тези хора, които са предразположени към развитието на венозна недостатъчност?
На всеки 3-4 часа краката трябва да се повдигат над нивото на седалището в седнало положение или да се прави някакво активно движение, например изкачване на стълби за около 10-20 минути. Така се възстановява венозният отток и микроциркулацията в подбедрицата на болния крайник. Редовното практикуване на умерени спортове като плуване и туризъм също е препоръчително.

Важно е и да се носят еластични чорапи, които обаче трябва да бъдат изписани само от специалисти съдови хирурзи, защото трябва да отговарят на определени изисквания и да бъдат съобразени с точните размери на пациента. Еластичните чорапи, които
се продават в аптеките, много често са неудобни и пациентите са принудени да ги изхвърлят. При бременните жени носенето на еластичен чорапогащник е абсолютно задължително, иначе разширените вени се появяват веднага след раждането.

Как най-ефикасно се лекуват проблемите с разширените вени?
Тъй като това е едно хронично заболяване, което непрекъснато прогресира, най-доброто лечение за него винаги е комплексното. То трябва да включва приема на венотонизиращи лекарства, спазването на определен режим, подходяща еластокомпресия, както и локално третиране с различни мазила. При наличието на големи разширени вени, които явно са причина за редица оплаквания от страна на пациента, като силна болка и изтръпвания, те могат да бъдат премахвани.

Повърхностните разширени вени се премахват без затруднения и тази процедура, стига да е направена от опитен съдов хирург, не води до усложнения за пациента. Не е правилно обаче да се говори, че само с инжекции могат да се излекуват разширени вени. След инжекциите разширените вени просто се скриват и след една година пак се появяват.

Коментари