Публикация

Проф. д-р Георги Попов: Увеличават се случаите на лаймска болест

Проф. д-р Георги Попов: Увеличават се случаите на лаймска болест

Специалистът коментира и защо София вече е в жълтата зона на COVID

„Увеличават се случаите с лаймска болест“. Това каза в предаването „Пулс“ на NOVA NEWS проф. д-р Георги Попов от УМБАЛ „Софиямед”. Болестта е била излязла от полезрението на лекарите и обществото през годините на навлизане на коронавируса в живота ни. Но в момента се заразяват от ухапване на кърлежи хора на различна възраст - от току-що проходили деца до възрастни.

Първият симптом на болестта

е специфично червено петно, наричано още биволско око, после болните могат да чувстват симптомите на хроничната умора - стават отпаднали, неконцентрирани, уморени. В по-късните етапи са прескачане на сърцето, мравучкания и ставните прояви - болки, скованост сутринта, посочи проф. Попов.


Той коментира и

защо заболеваемостта от COVID-19 надмина 100 на 100 хиляди души население

за двуседмичен период и това постави столицата в жълтата зона.


„Вирусът промени своя модел, а именно, че през лятото има предимно ентеровирусни заболявания, през есента – парагрипен вирус, през зимата - предимно грипен. Това се дължи вероятно на интерференция на вирусите“, посочи докторът и подчерта, че коронавирусът е станал доминиращ през всички сезони.

SARS-CoV-2 непрекъснато мутира, напомни той. Разпространеният сега вариант ВА.5 e по-заразен, но може да се лекува в домашни условия и бързо да се овладее със стандартните средства, добави още професорът.

Всички варианти на Омикрон са защитени по един и същи начин, но това не може да се каже за новите варианти, които ще се появят наесен: „Моето лично очакване е, че новият вариант ще е по-лекичък, по-лесен за справяне с него. Не очаквам драстични варианти на SARS-CoV-2“, обяви още проф. д-р Георги Попов.


Той разказа и за маймунската вариола, както и за предпазните мерки срещу инфекциозни болести.

Коментари