Публикация

Сливат УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ със "Св. София"

Сливат УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ със "Св. София"

Белодробната болница в столицата „Св. София“ се влива в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Това обяви началникът на кабинета на здравния министър доц. Васил Пандов в интервю по bTV. По думите му, след направен анализ от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ е установено, че белодробната болница е достигнала нива на прием на пациенти, които поставят под съмнение качеството на лечение. Той обясни, че използваемостта на леглата и притокът на пациенти е спаднал изключително много – до около 30-40 % от капацитета.

 

Голяма част от медицинския персонал е напуснал лечебното заведение и то среща големи трудности да изпълнява текущите си дейности. Оказва се, че там

има отделение, в което са останали само един лекар и една сестра

Анализът също така показва, че УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ има изключително добри финансови резултати, което би помогнало на работещата на загуба белодробна болница. Освен това сливането ще разшири лечебния профил на университетското лечебно заведение, каза доц. Пандов. Той добави, че по този начин ще се запазят всички структури на „Св. София“ и работата на медиците.

 

Коментари