Публикация

Има 62% ръст на случаите на COVID-19

Има 62% ръст на случаите на COVID-19

Вероятно през август месец ще има пик на вълната от заболели от COVID-19. Това обяви началникът на кабинета на здравния министър доц. Васил Пандов в интервю по bTV. Той каза, че има постоянно нарастване на случаите, като на седмична база то е 62%. На този етап задължителни мерки все още не са предприети, те са препоръчителни. Такива са ползването на маски в градския транспорт и на закрити обществени места.

„Вероятно няма да въведем извънредна епидемична обстановка, но можем да обявим определени мерки, като ограничаване на броя на лицата на закрито, на работните места, в обществените заведения. Носенето на маски на закрито също може да бъде въведено, възможна е забрана за свиждания в лечебните заведения. Това, което не може да въведем по силата на закона, извън извънредната епидемична обстановка, е ограничаване на свободата на придвижване“, обясни доц. Пандов.

Той обясни, че в момента няма натиск върху лечебните заведения. По думите му вирусът протича като обикновено респираторно заболяване. Това означава, че е възможно да не се наложат сериозни ограничителни мерки.

942 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалите 24 часа

100 от които са установени с PCR, а 842 - с бързи антигенни тестове. 62,10% от новите случаи, доказани за последното денонощие, са на хора, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал.

 

Към момента у нас са потвърдени общо 1 174 216 случая на новия коронавирус. 51 549 от тях са активни. 1 085 407 са общо излекуваните. 9 372 от тях са регистрирани през последните 24 часа.

 

396 са общо пациентите с доказана коронавирусна инфекция, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 31 от тях се намират в интензивни структури. Новопостъпилите в болнично заведение са 81. От тях 71,60 % не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.

 

Починалите, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 37 260. Нови три случая са регистрирани през изминалото денонощие. 100% от починалите не са били ваксинирани.

Коментари